Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repelenti
  • 21.05.2018. 18:00

10 biljaka koje će oterati komarce i druge insekte

Umesto hemikalija, u borbi protiv komaraca koristite - bilje! Na dasku prozora stavite saksije sa ruzmarinom, nanom, bosiljkom... i oteraćete ili barem umanjiti zadržavanje komaraca.

Foto: Pixabay/GoranH
  • 24.142
  • 351
  • 0

Prolećne i letnje večeri postale su nezamislive bez komaraca. Osim hemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih teraju svojim mirisom. U svojim baštama, voćnjacima, dvorištima, balkonima ili terasama možemo da uzgajamo razne biljne vrste, koje će delovati na komarce, ali i druge štetne insekte. Ruzmarin, bosiljak, lavanda, neven, nana, matičnjak, timijan, kinesko grožđe, limunova trava, mačija trava, ageratum najbolji su izbor da se zaštitimo od komaraca.

Ruzmarin

Komarci ne podnose miris ruzmarina. Dovoljno je saksiju sa ruzmarinom postaviti na dasku prozora i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je ruzmarin u cvetu. Miris ruzmarina će biti intenzivniji ukoliko protresemo biljku, a time i efikasniji. Osim toga, lišće ruzmarina će vam pomoći da ublažite svrab i otok od uboda komaraca. Od eteričnog ulja ruzmarina možemo da napravimo preparat protiv komaraca.

Bosiljak

Na balkonima i terasama okružite se biljkama bosiljka, jer je on najjači repelent. Bosiljak će svojim mirisom oterati komarce, ali i druge insekte. Ukoliko vas komarac ugrize, protrljajte to mesto listovima bosiljka - smanjićete svrab. Danas postoje brojne sorte bosiljka, koje će svaki prostor ulepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

Lavanda

Osim što će lavanda svojim mirisom da otera komarce, ona će da vas smiri i da deluje pozitivno na vaše raspoloženje. Pored živih biljaka, koje uzgajamo, u borbi protiv komaraca može nam pomoći suva lavanda.

Limunova trava

Limunovu travu odlikuje lep, limunast miris i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspeva u saksijama.

Neven

Neven je još jedna biljka koja svojim mirisom tera razne insekte. Ukoliko želite biljku koja će celo leto cvetati i ukrašavati prostor svojim cvetovima, onda je neven pravi izbor. U baštama i dvorištima neven se sam zasejava. Svojom mirisom će oterati  komarce i druge insekte, a deluje na nematode i druge štetočine u zemljištu.

Nana

Osim komaraca, nana će svojim mirisom da otera mrave, buve i razne druge insekte. Buketići suve nane imaju neprijatan miris za miševe.

Matičnjak

Matičnjak, osim što odbija komarce svojim mirisom, može da se iskoristi i posle ugriza. Dovoljno je da se zgnječeni list pritisne na mesto uboda i on će manje da svrbi. Ukoliko sok iz listova kapnete na mesto uboda, svrab će u potpunosti da nestane.

Mačija trava

Za ljubitelje mačaka odličan je izbor mačija trava, koja će svojim mirisom da otera mnogobrojne insekte. Ljudi koji ne vole mačke neka izbegavaju uzgajanje mačije trave, jer je ova biljna vrsta neodoljiva mačkama.

Kinesko grožđe

Kinesko grožđe odlikuje se limunastim mirisom. To je višegodišnja biljka i štitiće vas od komaraca tokom više godina, a pošto naraste i do 10m možete je iskoristiti za formiranje mesta za odmor u hladovini krošnje.

Ageratum

Ageratum ili goruća ljubav (naslovna fotografija) je jednogodišnja cvetnica koja deluje na reproduktivne sposobnosti odraslih jedinki. Boja cvetova može da bude plava, bela ili ljubičasta. Cvetanje traje do prvih jesenjih mrazeva. Vaše dorište ili balkoni će biti zaštićeni od komaraca tokom dugog vremenskog perioda.


Povezana biljna vrsta

Ageratum

Ageratum

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Repelenti Biljke koje teraju komarce Komarci Ageratum Kinesko grožđe Mačija trava Komarci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P