Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno cveće
  • 03.11.2018. 16:30

5 pravila nege sobnih biljaka u zimskom periodu

Donosimo vam nekoliko saveta, šta da uradite kako bi vam sobno cveće ostalo zdravo sve do proleća.

Foto: Pixabay / Engin_Akyurt
  • 6.694
  • 69
  • 0

Nema te domaćice koja ne gaji sobno bilje i koja ne voli da je gosti pohvale za taj trud i rad. Ponekad se dešava da sobno bilje počne da klone, posebno zimi i kada je uključeno centralno grejanje ili se loži. Tada cveće u sobama vene, najčešće zbog nedostka dnevnog svetla i čistog i suvog vazduha. Zato vam donosimo nekoliko saveta, šta da uradite kako bi vam sobno cveće ostalo zdravo sve do proleća.

Prehrana sobnog cveća

Sobno i saksijsko cveće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom  mestu mestu. Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15°C i 20°C. Ukoliko ste sobnim biljkama obezbedili ovu temperaturu, vreme je da prestanete većinu biljki da prihranjujete. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba da procveta, poput ciklame, azaleje ili božićnog kaktusa. Saksijskom bilju sada obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi  biljka mogla nesmetano da raste i da se razvija.

Nagle promene temperature

Nagle promene sobne temperature ne prijaju vašem saksijskom cveću. Zato, ukoliko stoje na mestima gde ima promaje, obavezno ga sklonite. Ovo važi čak i tada kada provetravate sobe.  Cveće traži svetlost, te saksije treba da držite blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora. 

Presađivanje sobnog cveća

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanja. Međutim, ako baš neku biljku želite da presadite u veću saksiju, obavezno nabavite novu zemlju, ali i saksiju veću od prethodne.

Hrizanteme, muškatle  i kamelije traže pomoć preko zime

Zalivanje sobnog cveća

Domaćice obično svaki dan zalivaju cveće, međutim većinu sobnog cveća u stanu retko treba zalivati. Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. Za one koji ne znaju, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju, nego natapanje vodom. S druge strane, sobno bilje koje cveta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana.

Lišće

U stanovima gde se greje centralnim grejanjem vazduh je suv, pa bi bilo dobro da stavite posude sa vodom na radijatore, ali i da saksijsko bilje odmaknite metar do dva od radijatora. Redovno orošavajte listove bilja. Ovo posebno prija drvetu života, raznim vrstama paprati, bendžaminu. S druge strane ne prija biljkama sa dlačicama.

Kaktusi

Po pravilu, kaktusi nisu zahtevni, ali ih tokom zimskih meseci držite u sobi koja ima najviše dnevne svetlosti. Ukoliko vam je san da i vaši kaktusi tokom proleća procvetaju, nemojte ih zalivati, sem kada je u stanu pretoplo. Ovo pravilo ne važi za božićni kaktus, koji tokom zime ulazi u period cvetanja.


Tagovi

Sobno cveće Nega cveća tokom zime Zalivanje cveća zimi Prehrana cveća zimi


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.