Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praznično cveće
  • 07.12.2017. 18:00

Božićna zvezda zahteva brižljivu negu

Njeni cvetovi, koji mogu biti u narandžastoj, krem, beloj, a najčešće crvenoj boji, su listovi, koju su vremenom pocrveneli. Da li zbog toga ili jednostavno činjenice da dolazi sa drugog kontinenta toplije i vlažnije klime, ova biljka zahteva malo brižljiviju negu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 5.606
  • 69
  • 0

Iako je jesenja sadnja cveća pri kraju, u ovom periodu naročitu pažnju kod kupaca zauzima božićna zvezda, neobičan ali adekvatan poklon za sve praznike u zimskom periodu, koji će doprineti prazničnoj atmosferi doma.

Na to šta kupci traže u određenom periodu godine obraća pažnju i Ivan Đođrević (34) iz sela Vučić, koji u 5.000 kvadrata pod staklenicima i plastenicima pored begonija, muškatli, hrizantema u svom rasadniku uzgaja i ovaj cvet.

"Moji roditelji su počeli da se bave proizvodnjom cveća još 80-tih godina, a moja supruga i ja smo samo nastavili. Sada imamo oko 80 vrsta različitog cveća koje prodajemo u tri perioda tokom godine; za 8. mart, prolećnu i jesenju sadnju, a sada se dosta traži božićna zvezda", potvrđuje Ivan.

Listovi umesto cvetova

Međutim božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) nije neobična samo zbog svog imena, već i zbog toga što ona nema klasične cvetove, kao većina biljaka. Njeni cvetovi, koji mogu biti u narandžastoj, krem, beloj, a najčešće crvenoj boji, su listovi koju su vremenom pocrveneli. Postoji verovanje da je jednoj asteškoj boginji zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce, pa je iz kapljica krvi njenog srca nikao vatrenocrveni cvet okružen tamnozelenim listovima. Da li zbog toga ili jednostavno činjenice da dolazi sa drugog kontinenta toplije i vlažnije klime, ova biljka zahteva malo brižljiviju negu.

"Proizvodnja božićne zvezde je malo komplikovana, jer zahteva sobnu temperaturu, a gaji se u uslovima kada su već počeli hladni dani. Traži provetrene i osvetljene objekte, ali je ne treba držati pored vrata ili prozora, koji se često otvaraju, da ne bi doživela šok. Najbolji temperaturni uslovi za nju su oko 18 stepeni, a oni su i najvažniji", objašnjava Ivan.

Šarena ili prskana božićna zvezda

Božićna zvezda podložna bolestima

Ovu višegodišnju biljku, tokom toplijih meseci moguće je držati napolju, ali ako je baš dugo u sobnim uslovima gde je temperatura viša nego što njoj odgovara, zbog suvog vazduha može da odbaci listove, pa je poželjno povremeno je "fajtati", odnosno prskati vodom. U dobrim uslovima može da se održi i po nekoliko godina. Ipak, u rasadniku cveća Đorđević saznali smo da je ovo neobično cveće podložno i bolestima:

"Božićnu zvezdu mogu da napadnu biljne vaši: bela leptirasta, zelena i štitasta vaš. Štiti se jedino insekticidom koji su adekvatni za te bolesti".

Zahtevna proizvodnja

Kako je ovo cveće, koje nije karakteristično za Srbiju, Ivan Đorđević sadni materijal nabavlja iz inostranstva. Ima sve od opreme što je potrebno za proizvodnju cveća: od kotlova, ventilacije, mašine za sadnju, automatsko zalivanje do termoenergetskih zavesa, koje leti štite biljke od prejake sunčeve svetlosti, a zimi izoluju prostor da bi se lakše zagrejao. Pored toga porodica Đorđević mora da angažuje i sezonske radnike kada je povećan obim posla, a stalna nega je neohodna za bilo koju vrstu cveća, ne samo za božićnu zvezdu.

"Onaj ko počne da se bavi ovim poslom mora da zaboravi da ima Novu godinu, praznike i slobodno vreme, jer ovo je proizvodnja koja zahteva stalnu negu, pogotovo u zimskom periodu, jer i sat vremena bez grejanja cela sezona propada", naglašava Ivan.

Rasadnik cveća

Krajnji proizvod je obezvređen

Iako su na početku učili na svojim greškama, sada sa razrađenom proizvodnjom, potrebnom opremom i velikim brojem kupaca izdržavaju svoju porodicu.

"Mora pametno da se radi, ne sme da se srlja u proizvodnji, mora dobro da se proceni za ceo vremenski period, a sve se kupuje; saksije, semena, zemlja i sve je uvozno, a sve to podiže cenu krajnjeg proizvoda. Međutim, krajnji proizvod kod nas je obezvređen", žali se ovaj poljoprivrednik.

Ipak, svoj proizvod prodaje najčešće na veliko, kroz megamarkete, hotele i na kvantaškoj pijaci. Za kupce kvalitet i izgled krajnjeg proizvoda je važan, a božićnu zvezdu sve više traže.

Foto: Julijana Kuzmić


Tagovi

Cvecarstvo Proizvodnja cveca Vucic Rasadnik Bozicna zvezda Djordjevic Plasman Praznik Poklon Ukrasno bilje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...