Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cveća
  • 31.05.2017. 16:00

Cvećarstvo - šansa Srbije

Srbija ima odlične geografske i klimatske uslove za uzgoj cveća, koji se mogu porediti sa Francuskom, tvrde stručnjaci. Osnovni problem proizvođača je - uvoz.

Foto: Marin / Pixabay
  • 2.720
  • 109
  • 0

Srbija ima odlične geografske i klimatske uslove za uzgoj cveća, koji se mogu porediti sa Francuskom, tvrde stručnjaci. Godišnje se proizvede cveća i ukrasnih biljaka u vrednosti od 20 miliona evra, a cifra bi mogla da bude još veća.

Problem je veći uvoz od izvoza

Osnovni problem proizvođača je - uvoz. Naime, Srbija najviše cveća, rezanog, saksijskog, kao i rasada, uvozi iz pomenute Francuske, kao i iz Mađarske, Italije, Holandije.

"To bi lako moglo da se promeni, jer imamo dovoljan broj mladih ljudi, sa dovoljno znanja da se bave ovim poslom. On bi trebalo da bude isplativ, jer jedna ruža košta mnogo više od salate ili krastavaca, a uzgoj nije ništa skuplji", kaže za Večernje novosti dr Emina Mladenović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Prošle godine proizvedeno je osam miliona sadnica, a u plastenicima još 500.000. Uposleno je 500 stalnih radnika i oko 5.000 sezonaca.

Isti problemi

Cvećari se bore sa istim problemima, kao i ostali poljoprivrednici. To su, pre svih, vremenske nepogode.

"Imamo oko 1.000 proizvođača cveća u Srbiji, ali retko ko se odluči da gaji rezano cveće. Kod nas nema dovoljno sunčanih dana. Ipak, sve veći broj poljoprivrednika ulazi u ovaj posao, pa se očekuje i porast izvoza", kaže Milan Topalović, predsednik Grupacije proizvođača cveća i ukrasnog bilja.

Foto: Marin / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Cvećarstvo Uvoz cveća Izvoz cveća Milan Topalović Emina Mladenović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.