• Ukrasno bilje
  • 09.01.2021. 10:00

Difenbahija - otporna sobna biljka jedinstvenih listova

Difenbahija (Dieffenbachia sp.) je bujna i raskošna biljka koja potiče iz tropskih kišnih šuma Srednje i Južne Amerike. Atraktivnih listova, nije zahtevna za uzgoj i podnosi slabije osvetljenje u prostoriji.

Foto: Depositphotos/2242323@inbox.ru
  • 444
  • 25
  • 0

Difenbahija (Dieffenbachia sp.) je bujna i raskošna biljka koja potiče iz tropskih kišnih šuma Srednje i Južne Amerike. Uz atraktivan izgled, pobuđuje zanimanje kod uzgajivača zbog otpornosti i jednostavnog uzgoja. Ime je dobila prema Jozefu Difenbahu, glavnom vrtlaru bečkog Botaničkog vrta u XIX veku, strastvenom ljubitelju tropskog bilja.

Ovaj rod uključuje veliku grupu tropskih višegodišnjih vrsta, pa se na tržištu nalazi priličan broj različitih kultivara kojima je teško precizno odrediti ime. Zbog širokog spektra njenih varijeteta, visina zavisi od njega, a može biti između 15 do 30 cm, pa čak do dva metra. Atributi difenbahije su definitivno njeni ovalni, zašiljeni listovi zelene boje, koji se kod različitih varijeteta pojavljuju u kombinacijama s belom ili krem bojom.

Kao pripadnica porodice Araceae, cvet izgledom podseća na cvet spatifiluma ili filodendrona, ali se kod sobnog uzgoja retko pojavljuje.

Podnosi slabije osvetljenje u prostoriji 

Odgovara joj svetlo mesto u prostoriji, ali dalje od direktne Sunčeve svetlosti. Najbolje uspevaju biljke koje dobijaju svetlost s prozora na kojima su zavese ili zastori. Idealno mesto na kom će dobiti odgovarajuću količinu svetlosti je južna ili istočna strana prostorije. Zasenjen položaj može da uzrokuje tamnjenje listova i slabo vidljivu belom bojom prošaranih listova. Snaći će se u kancelarijskim uslovima, ali će joj biti potrebno nešto vremena za prilagođavanje na flouroscentnu rasvetu.

Kako bi se postigao simetričan rast, često rotirajte posudu s biljkom kako bi svi listovi dobili dovoljno svetlosti. Time će se preventirati stvaranje visoke, vretenaste stabljke bez listova. Na listovima će se s vremenom pojavljivati prašina, pa je ih potrebno povremeno prebrisati vlažnom krpom.

Supstrat treba biti dobre drenaže, bogat hranivima s visokim sadržajem treseta. Kroz godinu, difenbahiju treba redovito zalivati i paziti da se supstrat ne osuši u potpunosti. Tokom zime, zalivanje treba smanjiti. Za prihranu se koristi tekuće đubrivo formulacije 20-20-20, a prihranjuje se svaka četiri do šest nedelja tokom letnih meseci.

Kao sobna biljka, odgovaraju joj temperature između 18 do 24°C. Ako padnu ispod 15°C ili je izložena promaji, verovatno će doći do opadanja donjih listova zbog čega poprima izgled palme. Nisu pogodne ni previsoke temperature i previše osvetljenja jer dovode do slabljenja i nezdravog izgleda biljke.

Pripazite na otrovni sok ove biljke

Razmnožava se reznicama ili odvajanjem mladih stabljika koje rastu s bočne strane biljke. Idealno vreme za to je u proleće. Presađivanje u veću posudu zavisi od veličine biljke, koje se takođe treba obaviti u proleće. Prilikom presađivanja preporučljivo je nositi deblje rukavice kako bi se zaštitili od otrovnog soka. Ako primetite da korenje izlazi iz posude, prebujni rast listova ili njihovo opadanje, to su znakovi da biljku treba presaditi u veću posudu.

Mlečni sok difenbahije sadrži oksalnu kiselinu i kristaliće kalcijum oksalata koji mogu da uzrokuju osećaj pečenja i oticanje usana, jezika i jednjaka. Može uzrokovati teškoće u govoru, nesvesticu, povraćanje i proliv. Iako retko može biti fatalno za ljude, ipak je potrebno kontaktirati stručnu pomoć ako dođe do žvakanja ili gutanja listova difenbahije. Izbegavajte njeno postavljanje na poziciju gde je dostupna maloj deci i znatiželjnim kućnim ljubimcima. Uprkos tome, nemojte odustajati u njenom odabiru za dekoraciju enterijera.

Štetočine koji napadaju difenbahiju su crveni pauk i vaši. Bakterijske infekcije se mogu pojaviti kod preteranog zalivanja kao kod zalivanja po listovima. Simptomi napada ogledaju se kroz truljenje stabljike i smeđih pega po listovima. Zdrave i dobro održavane biljke će se lakše odupreti napadu bolesti i štetočina.


Tagovi

Difenbahija Dieffenbachia sp. Jednostavan uzgoj Slabije osvetljenje Sobna biljka


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mango iz kostice - posadjen na jesen 2020
#mojepovrce