Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovita bašta
  • 14.05.2024. 07:30

Evo TOP 7 vrsta lekovitih biljaka za svaku baštu

Pronađite mesta za lekovito bilje, poslužiće i vašem, ali i zdravlju bašte

Foto: Shutterstock/AndiPu
  • 223
  • 14
  • 0

Većina vrsta lekovitih biljaka svojim cvetovima privlači oprašivače u baštu, a mirisom odbijaju štetočine. Njihovi listovi i cvetovi koriste se u pripremi čajeva, sirupa, kao začini u slanim, ali i slatkim jelima. 

Zato posadite ovih sedam vrsta za svoje, ali i zdravlje vrta. 

TOP 7 vrsta lekovitog bilja

  1. Žalfija (Salvia officinalis) je aromatična biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima. Često se koristi za ublažavanje upale grla, poboljšanje probave i smanjenje simptoma menopauze. Kao začin se koristi u jelima sa mesom ili mahunarkama. Od nje se može napraviti osvežavajući sirup
  2. Kopriva (Urtica dioica) je lekovita biljka bogata vitaminima i mineralima, posebno gvožđem i vitaminom C. Čaj od koprive može pomoći u detoksikaciji organizma, jačanju imunog sistema i regulisanju krvnog pritiska. Takođe se može koristiti kao prirodni tretman za jačanje kose i noktiju. Odlična je u gustim supama i varivima. 
  3. Lavanda (Lavandula angustifolia) je poznata po svom umirujućem mirisu i opuštajućim svojstvima. Može se koristiti za izradu čajeva, ulja ili mirisnih kesica. Takođe je delotvorna kao prirodni insekticid i repelent. Njeni cvetovi daju zanimljivu aromu u slatkim jelima. 
  4. Majčina dušica (Thymus vulgaris) je aromatična biljka koja se često koristi u kuvanju zbog svog jakog ukusa i mirisa, posebno u mesnim jelima. Takođe ima antibakterijska svojstva i služi za pripremu lekovitih čajeva i kao dodatak kupkama.
  5. Kamilica (Matricaria chamomilla) je poznata po svojim umirujućim svojstvima. Ublažava probavne smetnje, nesanicu i anksioznost. Listovi i cvetovi se mogu sušiti za izradu čajeva ili koristiti u obliku tinktura i ulja.
  6. Nana (Mentha spp.) je osvežavajuća biljka koja se često koristi za pripremu čajeva, osvežavajućih napitaka i deserata. Također i za ublažavanje probavnih problema i glavobolja i kao prirodni insekticid. Brzo se širi, pa je kontrolišite u bašti.
  7. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuvanju. Takođe ima antioksidativna svojstva, koristiti se za poboljšanje cirkulacije, podsticanje pamćenja i ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Da li imate neku od ovih biljaka u svojoj bašti? Podelite s nama u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Kopriva u vrtu Lavanda u vrtu Kamilica u vrtu Menta u vrtu Korist majčine dušice Anksioznost Lekovito bilje Žalfija u vrtu Ruzmarin u vrtu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612