Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vesnik jeseni
  • 30.11.2023. 09:00
  • Šumadijski okrug, Šume, Topola

Hrizantema - cvet sreće i vesnik jeseni, evo kako se uzgaja

Za hrizantemu mnogi kažu da je kraljica jeseni i cvet sreće. Prelepa cvetnica, skromnih zahteva, a izuzetno izdržljiva.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.544
  • 121
  • 0

Jesen je period godine kada mnoge biljke ulaze u period mirovanja i uglavnom nema toliko šarenila i raskošnih cvetova kao preko proleća i leta. Ipak, postoji jedna biljka koja prkosi hladnoći, zimi, snegu i svojom lepotom raskošnih cvetova krasi jesenje sivilo. U pitanju je hrizantema biljka koju mnogi nazivaju vesnikom jeseni i cvetom sreće. 

Ova biljka uspešno se uzgaja u mnogim krajevima Srbije, a ove jeseni pokazala je svu svoju lepotu u selu Šume kod porodice Glišić. 

Kako sačuvati hrizanteme za naredne godine?

"Ove jeseni imali smo 5.000 biljaka, reznice poručujemo iz Slovenije, a sadimo ih krajem juna. Nije zahtevna biljka, relativno lako se odgaji i zahvalna je. Potrebno joj je dovoljno vode tokom vegetacije, sunca i zasigurno ćete imati lepu biljku", kaže Nenad Glišić

Cena se ne menja

On ističe da je potražnja za hrizantemama godinama solidna i da se ove saksijske biljke dosta kupuju, pa je i zarada od njih solidna. 

"Cena je godinama slična, od 150 do 300 dinara, zavisno od veličine biljke. Kupuju se solidno, uglavnom za ukrašavanje dvorišta, terasa, ova biljka krasi vrtove kada nema ni jednog drugog cveća i zato je toliko cenjena. Mi gajimo hrizanteme godinama i ostaćemo u ovom poslu, pre svega jer volimo tu biljku, a i zbog dobre prodaje."

Biljka skromnih zahteva

Na osnovu cvasti hrizanteme se dele na sedam tipova:

  • Sa prostim cvetovima, sa duplim cvetovima, sa tršavim cvetovima;
  • Sa isprepletanim cvetovima;
  • Sa pompon cvetovima;
  • Cvetićima s laticama povijenim naviše;
  • S laticama povijenim naniže.

Cvet takođe može biti i dvobojan iako su najčešće boje bela, žuta, ljubičasta, narandžasta, crvena.

Mogu li da se čuvaju u saksiji?

Iako veoma lepo svojom bojom doprinose vrtu ili bašti, njima nije problem da se nalaze u saksiji, dokle god ona nije premala za njih i podržava par gorenavedenih uslova - dosta sunčeve svetlosti i rastreita zemlja za sadnju. Ako se ipak odlučite za sadnju hrizantema u grupi, trebalo bi to raditi napolju u bašti ili većoj žardinjeri radi postizanja njihovog idealnog žbunastog oblika.

Sedam tipova

Neophodno im je kasnije tokom cvetanja i rasta dodavati još đubriva bogatog azotom i kalijumom.

Poreklo i verovanje

Hrizantema potiče iz Kine i njena osnovna simbolika je sreća

U Americi se veruje da izaziva pozitivna osećanja i neizostavni je deo svakog poklona namenjenog dragoj osobi i simbol je poštovanja i ljubavi.

U Japanu je čak dobila i svoje mesto na nacionalnom grbu i ima svoj dan - "Festival sreće". Simbolizuje večni život, moć, sreću i bogatstvo. Dovodi se u blisku vezu sa Suncem jer se veruje da je nosilac Jang energije i zbog toga je neizostavn deo svakog doma ili vrta. Takođe se veruje da je hrizantema cvet Sunca i simbol carske porodice. Dok je na Istoku simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, u našim krajevima doduše, smatra se "cvećem za mrtve", tradicionalno je nadgrobno cveće i veruje se da donosi mir i spokoj duši umrlih. U Evropi, još se naziva i "jesenja ruža".

Na istoku simbol sreće, kod nas cveće za mrtve

Verovanje koje potiče sa Istoka - jedna latica hrizanteme u čaši vina može da obezbedi dug i zdrav život.

One su simbol dugog i bezbrižnog života i jedan od najmoćnijih i najlepših simbola optimizma. Ukoliko ste u mogućnosti, unesite malo njihove pozitivne energije i u svoj vrt, jer ne samo da će vam dovući srećne okolnosti u život, već će i vaš vrt učiniti da izgleda živopisnije i raznobojnije.


Tagovi

Hrizantema Kako se uzgaja Nenad Glišić Hrizantema u saksiji Đubrenje biljke Cena hrizanteme


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.