Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega kaktusa
  • 26.02.2023. 16:30

Kaktuse ne treba još presađivati i iznositi, ali će im prihrana dobro doći

Iako su kaktusi veoma otoprne i zahvalne biljke za održavanje da bi uspevali i cvetali potrebno je uložiti malo vremena i posvetiti im pažnju. Šta treba da radite na kraju zime i početkom proleća da bi vas vaš kaktus obradovao predivnim cvetom?

Foto: Rada Milišić
  • 1.224
  • 94
  • 0

Kaktusi su sukulentne višegodišnje biljke poreklom iz Amerike, imaju debelo stablo koje sadrži hlorofil, imaju sposobnost da skladište vodu što im omogućava da prežive u ekstremno suvim uslovima. Iako rastu u tropskim predelima gde žive stotinama godina, uspevaju i kod nas, doduše mnogo kraće i veoma često se ove markantne biljke gaje u kućnim uslovima. Upravo zbog svog egzotičnog porekla omiljeni su ljubiteljima cveća koji tako u svoje bašte unose duh tropske atmosfere, a zbog neobičnih oblika i lepote često su pasija mnogih kolekcionara.

Kaktusi koji rastu u kućnim uslovima ne zahtevaju previše složenu negu, ali postoje mere koje se moraju ispoštovati kako bi ovaj mali bodljikavi kućni ljubimac napredovao i obradovao svog vlasnika prekrasnim cvetom. Mora se voditi računa o kvalitetnom zemljištu, pravilnom zalivanju, presađivanju, kao i svetlosti i mestu gde će biti postavljena saksija.

Cvetanje kaktusa i sve ono što niste znali o pravilnoj nezi ovih biljaka

Za dobro prezimljavanje kaktusa najbolja je temperatura koja nikada nije ispod dva, ali ni iznad 10 stepeni Celzijusa. Zalivanje bi trebalo biti retko sa malo odstojale vode kojom će se samo malo ovlažiti površinski sloj zemlje s obzirom da biljka miruje.

Ovih dana je vreme za prihranu kaktusa

Na izmaku smo zimskog perioda, kada nas mami lepo i sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine te mnogi razmišljaju da li je pravo vreme da se posvete svojim bodljikavim ljubimcima.

Za dobro prezimljavanje najbolja temperatura je od dva do 10 stepeni Celzijusa

"Ovih dana bi bilo dobro da se obavi prihrana vodotopivim sredstvima koja sadrže sve minerale i mikroelemente neophodne za pravilan rast i razvoj kaktusa i ostalih sukulenata. Inače, ne treba ih još uvek rasađivati, presađivati i iznositi. Bojim se da će još biti hladnih dana pa ne treba rizikovati. Pre nekoliko godina tokom marta bilo je veoma hladno i padao je sneg, zato treba još malo sačekati", kaže cvećar iz Bačke Palanke Đorđe Šijakov dodajući da tokom zimskog perioda kaktusi formiraju buduće cvetne pupoljke te je bitno da im se bez potrebe ne menja mesto čime se može ugroziti i propustiti cvetanje.  

Lekar iz Blaca u svojoj kolekciji ima više od više od 1.000 vrsta kaktusa

Ako ih ostavimo na miru tokom faze mirovanja oni će nas sigurno obradovati prelepim cvetovima tokom proleća i leta. Tek kada se stvore adekvatni vremenski uslovi potrebno ih je, kako kaže naš sagovornik, rasađivati-razmnožavati, a veoma je bitno da u tom trenutku nemaju cvet.

Razmnožavanje i presađivanje

Kaktusi se razmnožavaju reznicama ili izdancima i setvom semena na šta se odlučuju samo oni sa mnogo iskustava i znanja s obzirom da je to vremenski duži proces.

Za taj posao treba pripremiti sve neopodno, saksije, zemlju, makaze, pincetu, kao i rukavice za zaštitu ruku. Proces nije komplikovan, zaštititi ruke zbog bodlja, zatim sa matične biljke treba polako otkinuti reznicu ostaviti je par dana da se dobro osuši (kako ne bi istrulila) i posaditi je u mešavinu zemlje i peska kako bi se ožilila.  

Proces presađivanja nije komplikovan

Takođe kaktuse treba i presađivati s obzirom da im se koren širi, ali i da stralno troše hranjive materije iz zemljišta. Mnogi ljubitelji kaktusa mlade biljke presađuju jednom godišnje, a one nešto starije svake treće godine, obavezno početkom proleća. Potrebno je kaktus izvaditi iz zemlje, makazama odseći suvi deo korena, a biljku zatim staviti u veću saksiju sa adekvatnom zemljom, a najčešće se koristi mešavina sa peskom i šljunkom.

Zemlja mora biti rastresita kako bi koren mogao uzimati sve hranljive sastojke. Presađenu biljku treba blago zaliti obzirom da svi znamo da veća količina vode nije dobra i bolje je da kaktus ima manjak, nego višak vode.


Tagovi

Kaktusi Proizvodnja kaktusa Zalivanje kaktusa Đorđe Šijakov Presađivanje kaktusa Zemlja za kaktus


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.