Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinsko bilje
  • 26.11.2018. 08:00

Kim - začin i lek za probavne tegobe

Kim je vrlo cenjena samonikla biljka lekovitog delovanja. Zahvaljujući svom prijatnom mirisu i ukusu, njegova primena je vrlo svestrana.

Foto: Pixabay/Coffee
  • 19.548
  • 85
  • 0

Kim (Carum carvi) pripada porodici štitara (Apiaceae). Poznat još u antičko doba, njegova je upotreba raširena po celoj Evropi, ali i ostatku sveta. Plodovi kima koriste se za poboljšanje ukusa hrane i pića, uz različite primene u narodnoj medicini. Ukus semenki i listova kima je topao, slatkast, pikantnije arome.

Otporna je dvogodišnja biljka koja naraste do 60 cm visine. U rano leto pojavljuju se belo-ružičasti cvetovi. Listovi su perasto sastavljeni i usko razdeljeni. Koren izgledom podseća na paštrnak, ali je manje veličine.

Semenke se seju u ranu jesen

Negove semenke se seju u ranu jesen. Zemljište bi trebalo da bude ocedito, na sunčanom položaju. Za uzgoj korena, kim se sadi u redove, te plevi i proređuje na 20 cm. Seme kima može se brati već sledećeg leta, dok je berba korena iduće jeseni. Kim se može sejati i u proleće u plitke rupe. Nakon što biljke dovoljno narastu, sledi presađivanje u lonce, a u vrt se mogu presaditi u rano leto.

Semenke kima skupljaju se leti, pre nego što otpadnu. Štitci sa semenkama stavljaju se u papirne vrećice i suše na prozračnom mestu. Seme bi trebalo čuvati u hermetički zatvorenim posudama.

Široka primene kima u kulinarstvu

Kim je vrlo široke primene u kulinarstvu. Semenke se dodaju varivima, čorbama ili umacima. Takođe se dodaje pitama od jabuka, keksu, pecivima ili siru. Sušene semenke se koriste cele ili mlevene. Zbog svog hemijskog delovanja, dobro se uklapa u teško probavljiva jela, kao što su mahunarke, kupus i divljač. Koren se priprema kao povrće. Listovi se dodaju čorbama i salatama.

Lekovita svojstva kima

Kim je bogat antioksidansima, vlaknima i eteričnim uljima. Odličan je izvor minerala, kao što su gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, selen i cink. U semenkama kima, prisutni su vitamini A, C, B.

Kim ima lekovita svojstva, posebno antibakterijsko delovanje. Listovi, korenje i semenke podstiču rad probavnog sistema. U medicini, kim se koristi kod problema uzrokovanih nadimanjem, te grčeva u želucu, nedostatka apetita, kašlja.


Povezana biljna vrsta

Kim

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv... Više [+]

Tagovi

Kim Setva kima Seme kima Koren kima Začin Narodna medicina


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)