Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 09.02.2019. 19:00

Koje cveće izabrati za Dan zaljubljenih?

Dan zaljubljenih povezuje se s nezaobilaznim crvenim ružama. Ipak, ljubav se može iskazati i drugim vrstama cveća, a svako od njih nosi i simboliku. Proveri koju!

Foto: Pixabay/ArtisticOperations
  • 454
  • 10
  • 0

Dan zaljubljenih, odnosno Dan svetog Valentina povezuje se s nezaobilaznim crvenim ružama. S obzirom na to da su one simbol večne ljubavi, ruže su idealne kao klasičan izbor. Uprkos tome, ljubav se može iskazati i drugim vrstama cveća, u kojima se ocrtava i kreativnost te originalnost osobe koja ga poklanja. Pri odabiru cveća i njegove boje, potrebno je informisati se o simbolici koje ono šalje. 

Kalanhoa

Cvetajući je sukulent sjajnih i debelih listova, koji se pojavljuje u različitom broju varijacija i boja. Zbog dugotrajnog cvetanja, kalanhoa simbolizuje upornost i beskrajnu ljubav. Jednostavna je za održavanje. Tropska je biljka koja će cvetati između šest do osam nedelja.

Karanfili

Bezvremensko je cveće koje se povezuje s ljubavlju, zanosu i otmenošću. Njihova je simbolika drugačija, a zavisno od izbora boje. Crveni karanfili simbolizuje duboku ljubav s divljenjem, dok beli iskrenu ljubav i sreću. Međutim, žutim se karanfilima iskazuje razočaranje ili odbijanje, dok ljubičastima nepredvidive promene ili hirovitost. Ružičasti karanfili označava divljenje i posvećenost.

Orhideje

Egzotičnog izgleda, orhideje su cveće koje simbolizuje retku i nežnu lepotu. Ružičastim se orhidejama simbolizuje ljubav, nežnost, šarm i osećajnost. Jednako su prikladne za starije i mlade osobe. Kao saksijsko bilje, duže cveta u odnosu na rezano cveće. Uz pravilnu negu, njihovo će cvetanje potrajati i nekoliko godina.

Tulipani

Poreklom iz središnje Azije, svoju su simpatiju zadobili širom sveta. Slično kao i crvene ruže, crveni tulipani su takođe povezani s ljubavlju. Ovo elegantno i lepo cveće simbolizuje večnu, istinsku i savršenu ljubav. Buketom crvenih tulipana se uz izjavljivanje ljubavi želi istaknuti i međusobno poverenje. Iako su popularni kao rezano cveće, tulipani se mogu pokloniti kao posađene biljke u posudi za cveće.

Sukulenti

Vrlo unikatan i odvažan poklon za Dan zaljubljenih. Sukulenti su simbol večne i dugotrajne ljubavi. Pojavljuju se u velikom broju boja, veličina i oblika, smeštene u različite vrste posuda. Jednostavni su za uzgoj, i mogu da rastu u uslovima gde nema mnogo svetlosti.

Omiljeno cveće

Verovatno najuspešniji izbor cveća za Dan zaljubljenih, najviše iz razloga jer se time iskazuje dobro poznavanje osobe kojoj se poklanja cveće. Kombinacija najdražeg cveća s omiljenom bojom, prikazuje se lični karakter i sklonost spomenutoj osobi.

Treba podsetiti i da povezanost mučenika, sv. Valentina, uz ljubav potiče iz legende o braku mlade hrišćanke s rimskim vojnikom, koji je iz ljubavi prema njoj takođe postao hrišćanin. Tokom priprema za brak oboje su na smrt oboleli, a svetac im je brak blagoslovio dok su umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.


Tagovi

Ruže Karanfili Kalanhoa Orhideje Tulipani Sukulenti


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.