Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj čuvarkuće
  • 25.08.2017. 16:30

Lekovitost čuvarkuće nedovoljno istražena

Čuvarkuću poznajemo kao lekovitu biljku koja služi za lečenje uha u narodnoj medicini. Retki poznaju i druga mnogobrojna lekovita svojstva ove biljke.

Foto: Danijela Plavšić
  • 5.406
  • 212
  • 1

Čuvarkuća lat. Sempervivum tectorum je biljka koju ima skoro svaka kuća, jer, pored toga što je vrlo dekorativna, postoji u narodu verovanje da štiti kuću i njene ukućane od zla.

Svi je poznajemo kao lekovitu biljku, koja služi za lečenje bolesti uha, ali su njena lekovita svojstva mnogo veća.

Uvek živa biljka

To je višegodišnja biljka. Vodi poreklo iz Meksika i veoma je rasprostranjena. Listovi su jako debeli, mesnati, puni vode. Cvetovi su skupljeni u termalne cvasti. Podnosi ekstremnu sušu, hladnoću i oskudna tla. To je vitalna biljka, a u prevodu znači - uvek živa. Izrazito je acidofilna biljka, zahteva zemljišta kisele reakcije. Zbog svoje neobične građe i lepote je dekorativna biljka za kamene zidove i krovove kuća.

Lekovita svojstva

Spominje se još u 19. veku kao lekovita biljka. Može da se bere tokom cele godine, ako se gaji u saksijama. Sadrži mnoge lekovite sastojke kao što su: tanin, biljna sluz, smola, kalcijumov malat, flavonoidi, mravlja i jabučna kiselina.

U narodnoj medicini koristi se zbog antiupalnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se kao sok, masti tinktura, obloge i čaj. Primenjuje se kao stari narodni lek za lečenje bolesti uha, oštećenja bubne opne i gubitka sluha. Ima osobinu da umanjuje bol i smanjuje mast u uhu.

Sok čuvarkuće pomaže pri opekotinama, ubodu i ujedu. Zatim, može da se tretira kurje oko, pege, rane i čirevi, kao i tvrda koža. Sok može da se pije i grgolji pri pojavi bronhitisa, pri otklanjanju gnojnih upala zuba, grla i uha.

Uticaj na imuni sistem

Smatra se da smesa celog lista čuvarkuće i meda u istom obimu može da leči miome i ciste na materici. Takođe se tvrdi da ovako pripremljena smesa jača i čisti celokupni organizam. Pojedini narodni lekari tvrde da jača srce. Sok čuvarkuće se može nanositi na lice, jer neguje, zateže i učvršćuje lice, zatim mažu se laktovi, ruke, pete i druga mesta gde je koža ispucala.

Čuvarkuća i pored brojnih svojih lekovitih osobina nije dovoljno istražena i uglavnom se koristi u narodnoj medicini. Savremena istraživanja odnose se na uticaj biljke na imuni sistem i pomoć kod kancerogenih oboljenja.

Foto: Danijela Plavšić


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#VolEmVojvodinu