Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvećarstvo
  • 21.01.2019. 16:00

Praćenje trendova put ka uspehu u cvećarstvu

Milan Stevanović iz sela Krtinska nastavio je porodičnu proizvodnju cveća, koju su pre 16 godina započeli njegovi roditelji.

Foto: Pixabay / RitaE
  • 284
  • 7
  • 0

Krtinska je selo cveća i cvećara, i sada preko zime ovde se bele plastenici. Porodica Stevanović iz ovog mesta nalazi se u redu najvećih i najuspešnijih proizvođača cveća ne samo u ovom selu, već i u čitavoj Posavini. Posao su pre 16 godina započeli Slavica  i Slobodan, a sada su se u posao uključili i mlađi.

"Proizvodnja je započeta 2002. godine, više iz hobija. Posađeno je nekoliko stotina biljaka, što se ispostavilo ekonomski isplativo, i onda smo odlučili da se krećemo u tom smeru i sve više ulažemo u cveće", ističe Milan Stevanović.

Zagrejani plastenici za proizvodnju tokom čitave godine

Danas Stevanovići imaju veliku proizvodnju. Cveće gaje na površini od oko 30 ari, a veći deo je u savremenim plastenicima. Kako se plastenici greju, proizvodnja se ni preko zime ne prekida, a cvećari svoju proizvodnju dele na tri programa.

"Proizvodimo oko 3.000 metara kvadratnih. 2.000 je zatvorenog tipa, dosta je automatizovano tu su sistem za navodnjavanje, grejanje, greje se preko 1.500 kvadrata. Cela proizvodnja se svrstava u tri programa - prolećni, jesenji i zimski. S obzirom na to da u okviru prolećnog programa izdvajamo osmomartovski program, tada počije sama prodaja cveća, koja se nastavlja u apilu i traje sve do avgusta, potom ide jesenja sa hrizantemama i zima sa božićnom zvezdom", objašnjava Milan.

Tako se kod Stevanovića trenutno prodaju božićne zvezde, koje svakog osvoje na prvi poged. "Božićne zvezde su tokom zime posebno aktuelne. Preuzeli smo je sa Zapada, jer oni praktikuju da božićnu zvezdu poklanjaju za katolički Božić, dok mi to činimo za naše slave, koje su u zimskom periodu", navodi Stevanović.

Božićna zvezda i kaktus cvetaju u mraku

Novi trendovi put ka uspehu

Ovi domaćini stalno prate kretanje na tržištu, i njima se prilagođavaju, tako u ponudi uvek imaju cveće koje se najviše traži. Trenutno dominiraju muškatle.

"Naše tržište najviše zahteva muškatle, imamo kaliope, zonalku. To su stojeće i viseće vrste. Imamo i nove vrste, koje su od skoro popularne. Moraju se pratiti trendovi idemo u korak sa vremenom i proizvodimo šta se traži na tržištu. Asortiman ima do 20 vrsta biljaka, ali trudimo se da smanjimo zbog jednostavnosti i kvaliteta biljke", otkriva proizvođač.

Brižljiva nega cveća

Stevanovići prodaju dobro očuvane jednogodišnje i višegodšnje biljke isključivo u velikim saksijama. Zato rano kreću sa proizvodnjom, pa su i sad plastenici gotovo puni. A, da bi cveće svojim atraktivim izgledom osvojilo kupce svaka saksija se brižljivo neguje.

"Biljka je živi organizam i zbog toga se stalno moramo usavršavati, kako bismo u njih ulagali. Ulaganje je važno, kako bi one bile dobre i zdrave. Potrebno je da im se posveti dosta rada i pažnje, a sve ostalo će samo doći", kaže ovaj cvećar.

Prodaja na veliko i malo

Ovo što Stevanovići danas rade je veliki porodični posao u koji su svi uključeni. Sezonsku pomoć organizuju samo ukoliko je neophodna. Sa prodajom uglavnom nemaju problema. Orjentisani su na prodaju na veliko i imaju stalne kupce. Ali za zainteresovane kupce, cveće se u rasadniku prodaje i na malo, kaže Milan:  "Još uvek nemamo maloprodajni objekat, pa se prodaja odvija na licu mesta".

Dodaje da za sada neće širiti proizvodnju, već će pokušati da održe kvalitet i prošire sam asortiman biljaka.


Tagovi

Milan Stevanović Krtinska Cveće Muškatle Božićna zvezda Plastenik


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.