• Cvećarstvo
  • 16.01.2019. 10:15

Repromaterijal poskupeo 100%, a cveće samo 10%

"Tržište me tera da proširujem proizvodnju, da bih došao na računicu koju sam imao na početku. A to znači još veća ulaganja u vremenu kada je neizvesno šta će se dalje dešavati", kaže cvećar Boris Dimitrijević.

Foto: Biljana Nenković   
  • 97
  • 5
  • 0

Boris Dimitrijević i njegova porodica žive od cvećarstva već skoro dve decenije. Baka i deda su pre 50 godina podigli prvi plastenik i proizvodili povrće, ali to su bile male površine. Kada je Boris preuzeo posao, olovka i papir su govorili da je cveće isplativo. I zaista je bilo tako. Danas on kaže da je za 18 godina cena njegovog cveća skočila za 10 odsto, a repromaterijala za 100 odsto.

"Evro je, kao što svi znamo, bio 65 dinara kada smo počinjali, dizel 70. U istom procentu, dakle stopostotno su poskupele i saksije, supstrati, sredstva za zaštitu, a cveće tek 10 odsto. To je skoro neodrživa srazmera. Tržište me tako tera da proširujem proizvodnju da bih došao na računicu koju sam imao na početku. A to znači još veća ulaganja u vremenu kada je neizvesno šta će se dalje dešavati", kaže Boris.

Za grejanje potroši automobil srednje klase

Ovaj cvećar se svrstava u srednje. Situacija na tržištu ga primorava da napravi još koji plastenik, ali on nije siguran da će ući u taj rizik.

"Energenti su poskupeli. Ako hoćete da budete konkurentni na tržištu, morate da imate savremenu proizvodnju, koja znači da imate i grejanje. Svake godine za ugalj i drva 'ode' jedan lep automobil srednje klase. Za nove površine pod cvećem treba vam dodatni fizički rad, angažovanje još radne snage koju treba platiti, tako da ulazite u začarani krug u kome se očekuje da postanete perpetum mobile", dodaje Boris.

To su osnovni razlozi zbog kojih ozbiljno razmišlja na koju će stranu krenuti u budućnosti. Za sada samo zna da je odluku o daljim potezima  u cvećarstvu odložio za godinu-dve dana. Sačekaće, kaže, da vidi kakva će situacija biti.

Ciklame
Dimitrijević ima osam savremenih plastenika

Rad u plasteniku lakši od problema sa finansijama

Dimitrijević ima osam savremenih plastenika, pod kojima je oko 3.000 kvadratnih metara pod cvećem. Godišnje ih tri puta prazni i puni. Gaji od 15 do 20 vrsta cveća godišnje.

"I to je veliki problem. Najviše bih voleo da mogu da se fokusiram na jednu ili dve vrste. Ali moram da svaštarim i sa vrstama i sa tržištem. U svako doba godine moram da imam cveće, kako bih opstao i kako bi sve ovo bilo isplativo. Najveći deo proizvodnje odlazi za Beograd, ali s druge strane, uvek moram da budem prisutan i u drugim gradovima. Ne smem da se oslonim samo na jedno tržište. Sam rad oko cveća je najmanja briga. Teškoće i problemi dolaze oko finansija",  kaže Boris.

Sa nelojalnom konkurencijom ne bore se samo povrtari ili voćari. Ima ih, kaže Boris, i u cvećarstvu: "Naše cveće je od originalnog semena i sadnica, koje pošteno plaćamo. Ali ima ljudi koji mešetare, pa pod deklaracijom da je originalno, prodaju svašta. Mušterije se povedu za nižom cenom i tu cela stvar ode nizbrdo za korektne proizvođače".


Tagovi

Cvećarstvo Proizvodnja cveća Plastenici Grejanje plastenika Boris Dimitrijević Svilajnac Suprtati Saksije Energenti


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!