Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasna cvetnica
  • 08.05.2016. 08:00

Rudbekija - nezahtevna, a lepa trajnica

Rudbekije mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Odlikuju se divnim cvetovima koji mogu da budu žuti, purpurni, zeleni, bakarni ili crni u zavisnosti od vrste.

Foto: Pixabay.com
  • 7.899
  • 224
  • 1

Rudbekije ili pupavice su prelepi ukrasi naših vrtova. Pripadaju porodici glavočika (Asteraceae), a rodu Rudbeckia. Poreklom su iz Severne Amerike. Mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Porastu u visinu od 30 cm do čak 2 m. Njihovi cvetovi su uglavnom žuti sa jednostrukim, dvostrukim i višestrukim cvetnim krunicama. Danas postoji više od 40 vrsta koje mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje s raznobojnim cvetovima: žutim, purpurnim, zelenim, bakarnim, crnim.

Gajenje i zaštita rudbekija

Rudbekije se sade u cvetne gredice, a koriste se i kao rezano cveće. Nisu zahtevne za gajenje. Dobro uspevaju na osunčanim i senovitim mestima, ali deo dana treba da budu izložene suncu. Na osunčanim terenima, tokom sušnog perioda, zahtevaju češće zalivanje. Cvetaju od sredine leta do sredine septembra. Tokom perioda cvetanja potrebno ih je redovno rezati i uklanjati uvele cvetove da bi duže cvetale i dale što više cvetova.

Jednogodišnje rudbekije je najbolje gajiti iz rasada. Ako seme rudbekije posejemo u martu ili početkom aprila ona će procvetati krajem juna ili početkom jula. Setvu treba obaviti u kontejnere na dubinu od 3 mm i lagano posuti seme zemljom. Optimalna temperatura rasta je 18ºC. Već nakon 10-15 dana pojavljuju se mlade biljke. Tokom maja, kada prođe opasnost od mrazeva, sadnice rudbekije možemo zasaditi na stalno mesto. Mlade biljke su veoma osetljive na mraz, pa ukoliko postoji opasnost od pojave mraza, treba ih prekriti agrotekstilom dok ta opasnost ne prođe.

Rasađivanje delenjem grma

Seme se može posaditi i direktno u zemlju tokom maja, kada su dnevne teperature 16-18ºC i kada je prošla opasnost od mraza. Seme se lagano prekrije zemljom i zalije. Niče poslije 2-3 sedmice. Ovako se najčešće seju višegodišnje rudbekije koje tokom prve godine formiraju lisnu rozetu.

Višegodišnje rudbekije mogu se rasađivati delenjem grma. To treba obaviti ili tokom jeseni, kada se cvetanje završi, ili u rano proleće, pred pojavu mladih izdanaka. Potrebno je postupak sprovesti svake treće ili pete godine da bi se grm osvežio i podmladio. Na taj način grm podstičemo da stvara više mladica sa cvetovima, a takođe uklanjamo mrtvo korenje iz centralnog dela grma. Ukoliko se grm redovno ne deli on počinje da odumire. Razmak sadnje se razlikuje u zavisnosti od vrste rudbekije i kreće se 30-50 cm. Višegodišnje biljke naročito ne vole gustu sadnju.

Đubrenje

Prilikom sadnje u rupe treba dodati smesu komposta i đubriva.Tokom sezone biljke se đubre dva puta, u fazi intenzivnog rasta i u fazi formiranja cvetova.

Orezivanje

Redovnim uklanjanjem precvetalih i uvelih cvetova podstičemo formiranje novih cvetnih pupoljaka i produžavamo cvetanje. Višegodišnje biljke se pripremaju za zimu uklanjanjem svih osušenih nadzemnih delova i prekrivaju suvom travom ili granama smrče.

Od štetočina rudbekije često naseljavaju biljne vaši, lisne nematode, grinje, trips, a od bolesti tokom kišnih godina ili zbog preteranog zalivanja, mogu se pojaviti fuzarioze. Sve delove biljke koji su oštećeni ili imaju simtome bolesti neophodno je ukloniti.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Rudbekije Ukrasno bilje Rasad Mraz Delenje grma Cvetni pupoljci Štetočine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.