Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ruža
  • 22.06.2018. 16:30

Ružina osa uvijalica narušava lepotu kraljice cveća

Kako suzbiti ose uvijalice i zaštititi ruže?

Foto: Bigstockphoto/Maren Winter
  • 516
  • 12
  • 0

Ružina uvijalica (Blennocampa pusilla Klug.) je osa široke glave i uskog tela dužine 4-5 mm. Štetočina je ruže koji se teško uočava. Odrasle ose se pojavljuju u maju. Nakon sparivanja, ženke polažu jaja na naličje lista uz sam rub, pojedinačno po jedno jaje ili u grupicama do tri jajeta. Iz jaja se razvijaju pagusenice koje su najpre bile, a kasnije svetlo zelene.

Hraneći se, one uvijaju list ruže prema dole sve do srednje žile. Zaštićene unutar uvijenog lista, pagusenice mogu da dostignu dužinu do 10 mm. Pri jakom napadu, listovi ruže se najpre uvijaju, a potom požute i otpadnu.

Ružine uvijalice retko se javljaju u velikom broju, pa ne čine značajne štete. U julu se pagusenice spuštaju u zemljište, gde se kukulje i prezime čekajući proleće. Osa uvijalica ima jednu generaciju godišnje.

Na koji način se suzbija ružina osa?

Mere suzbijanja ružine ose:

  1. Uklanjanje uvijenih listova čim se uoče, jer se u njima nalaze pagusenice osice. Ovu meru treba obaviti od maja do kraja juna, a pre nego što pagusenice napuste listove ruže i spuste u tlo na kukuljenje.
     
  2. Višekratna obrada tla ispod ruža tokom jeseni i proleća pomaže smanjenju broja kukuljica ružine uvijalice.
     
  3. Upotreba insekticida za suzbijanje ružine ose uvijalice primenjuje se sa izuzetkom. Larve su u uvijenim listovima ruže dobro zaštićene, pa je primena insekticida delotvornija u vreme leta ružine ose uvijalice, a pre pojave uvijenih listova ruže.

Autor: mr. sc. Marija Ševar


Tagovi

Ružina osa uvijalica Ruže Osa Štetočina Suzbijanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]