Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni kaktus
  • 03.01.2019. 17:00

Saveti za negu božićnog kaktusa kako bi postigao punu raskoš

Božićni kaktus (lat. Epiphyllum Truncatum) u ovo doba godine, uz božićnu zvezdu, često se može pronaći kao sobna biljka ili ukras u našim domovima. Donosimo savete kako ga negovati.

Foto: Bigstockphoto/Bozhena Melnyk
  • 3.456
  • 33
  • 0

Božićni kaktus (lat. Epiphyllum Truncatum) u ovo doba godine, uz božićnu zvezdu, često se može pronaći kao sobna biljka ili ukras u našim domovima. Idealan je za suve zatvorene prostore i ne treba ga prečesto zalivati. Njegove raširene, sjajno-zelene grane mogu narasti i do pola metra, a cvetovi mogu biti crvene, žute, bele, roze ili ljubičaste boje.

Božićni kaktus je vrlo je osetljiv u vreme cvetanja, tačnije u rano proleće i zimi. To znači da se u tom razdoblju ne preporučuje premeštanje biljke na neko drugo mesto u stanu. Idealna temperatura u prostoriji za uzgoj božićnog kaktusa bila bi od 10°C do 20°C. Svaki od cvetova može da dostigne visinu i do sedam centimetara, piše portal Zadovoljna.

Iako je reč o biljci iz porodice kaktusa, ipak treba nešto drugačije uslove od pustinjskih primeraka.

Kada počne cvetati, povećavajte količinu vode

Da bi božićni kaktus bio u punom cvatu, potrebno je pripaziti na količinu vode. Preporučuje se zalivanje jednom nedeljno ili svakih nekoliko dana lagano osvežiti listove i zemlju prskanjem vodom. U bilo kojoj prodavnici potrepštinama za kuću ili specijalizovanim poljoapotekama možete pronaći bocu sa raspršivačem. Kada vidite da njegovi pupoljci počinju bubriti, što je znak da će uskoro procvetati, lagano povećavajte količinu vode.

Treba mu 10 sati dnevnog svetla

Takođe je važno da se, baš kao i na količinu vlage, pripazi i na svetlost. Božićni kaktus nije ljubitelj direktne sunčeve svetlosti. Zato ga je najbolje smestiti u istočni deo stana ili kuće, kako bi ujutro dobio nešto jače svetlosti koja će tokom dana opadati. U idealnim uslovima trebalo bi mu osigurati 10 sati dnevnoga svetla i 14 sati mraka, kako bi se podstaklo njegovo cvetanje.

Božićna zvezda i kaktus cvetaju u mraku

Premeštanje nije poželjno tokom cvetanja

Ako je vaš kaktus već duže vreme u nekom delu stana ili kuće, koje možda prema svemu dosad rečenom i nije idealno, ne preporučuje se da ga sada premestite, jer je reč o biljci koja je u vreme cvetanja izrazito osetljiva na bilo kakvu promenu, što može biti pogubno za nju. Božićnom kaktusu je, nakon što pokaže prve cvetne pupoljke, potrebno mirovanje. Čak i najmanja promena uzrokovaće ispadanje svih pupoljaka u nastajanju.

Po potrebi ga presadite u veću teglu

Kada prođe vreme cvetanja, božićni kaktus možete presaditi u veću teglu, što je potrebno raditi svake dve do tri godine, a upravo je tada i vreme za njegovo razmnožavanje lisnim reznicama. Svakako to izbegavajte u ovom periodu cvetanja.


Tagovi

Božićni kaktus Cvet Nega