Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisni miner
  • 27.09.2023. 07:30

Šimšir: Lisni miner je mali insekt, a pravi veliku štetu

Larve ostaju skrivene u tkivu lista, a na njih ne deluju insekticidi. Kako onda suzbiti lisnog minera?

Foto: Depositphotos/qwartm
  • 456
  • 25
  • 0

Poslednjih godina šimšir je na meti raznih štetočina i bolesti.

Jedna od ekonomski značajnih štetočina je lisni miner ili lisna galica šimšira Monarthropalpus flavus koja često ostane neprimećena.

Skrivena u listu

Za nju je karakteristično da larve vode skriven život u samom tkivu lista kojim se hrani. Na prvi pogled ne može da registrujemo njihovo prisustvo, ali kako vreme odmiče, primećuju se na naličju lista plikovi koji dobijaju narandžastu boju. Lice lista gubi zelenu boju i postaje smeđe. Na kraju može da dođe do defolijacije žbuna, opadanja sasušenog lišća.

Male larve, velika šteta

Odrasli insekti su malih dimenzija, svojim izgledom podsećaju na komarce samo što su narandžasti. Žive samo jedan dan u toku kojeg se pare i odlažu jaja. Ne hrane se. Javljaju se u proleće tokom dve nedelje i to je vreme kada na njih možemo da delujemo insekticidima. Ženke polažu između 20 do 30 sitnih jaja na mlade listove. Iz njih se posle dve sedmice izlegu larve koje se ubušuju u list. Razvoj može da traje kraće u zavisnosti od uslova.

Štetu pričinjavaju larve malih dimenzija, do tri milimetra. One celi život provedu unutar jednog lista, a može ih biti do osam. Ako su prisutne u njemu, on tada može lagano da se razdvoji na donji i gornji deo. To ide lako zbog prisustva mehurića unutar kojeg su žute ili narandžaste larve. Njihov razvoj traje do devet meseci. Kada dođe zima i hladnije vreme, prelaze u stadijum lutke i tako prezimljavaju.

Kako ih suzbiti?

Suzbijanje nije lako. Sada možete samo da odsečete napadnute delove i spalite ih. Pograbljajte opale listove i njih spalite. U njima su larve i kukuljice. Rezidbu možete da uradite i u rano proleće neposredno pre kretanja vegetacije.

Optimalno vreme suzbijanja je rano proleće kada se pile odrasle jedinke. U blizini biljaka se tada čuje pucketanje dok se oslobađaju. Korisna je upotreba žutih lepljivih ploča koje se postave oko 15 cm iznad žbunova.

Rezidba može da se obavi i odloženo, posle polaganja jaja na listove.

Insekticidi, hemijski ili prirodni, mogu da se koriste samo za vreme leta odraslih jedinki. Protiv larvi su neefikasni, jer su one zaštićene u listu. Dajte šansu prirodnim neprijateljima: paucima, bogomoljkama i drugim. Kako bi ih privukli, posadite cveće u blizini šimšira.

Postoje neki varijeteti i sorte koji imaju dobru otpornost na ovu štetočinu, jer im je jača kutikula lista i larve ne mogu lako da prodru u unutrašnjost.


Tagovi

Šimšir Štetočina šimšira Lisni miner šimšira Lisna galica šimšira Monarthropalpus flavus Opadaju listovi šimšira Suzbijanje Šimšir se suši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.