Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremuš
  • 03.05.2025. 10:30

Sremuš, medveđi ili divlji beli luk - kako god ga zovete, idealno je vreme za berbu

Prilikom branja treba biti vrlo oprezan jer je njegov list vrlo sličan listovima mrazovca, đurđice, čemerike i kozlaca koje su vrlo otrovne biljke

Sremuš, medveđi ili divlji beli luk - kako god ga zovete, idealno je vreme za berbu
Foto: Sofija Knežević
  • 43
  • 3
  • 0

Svake godine, sa dolaskom proleća, među obiljem svežeg zeleniša na trpezama posebno se ističe sremuš, biljka koja opravdano nosi titulu prolećne "zvezde", prenosi RINA. Zovemo ga još i medveđi ili divlji beli luk.

Kako objašnjava nutricionistkinja Sonja Nikačević iz Čačka, sremuš je izuzetno lekovit, ali kao i sa svakom drugom lekovitom biljkom, važno je da se ne pretera u konzumaciji. Ipak, da bi izazvao bilo kakve neželjene efekte, morali bismo uneti velike količine.

"Sremuš se može koristiti u sirovom obliku, kao dodatak salatama, ali i kao sastojak u varivima sa povrćem ili mesom. Čak i nakon termičke obrade, on ne gubi svoja nutritivna svojstva – bogat je mineralima, vitaminima i antioksidansima. Zovu ga još i divlji beli luk zbog njegovih izuzetnih lekovitih efekata", istakla je Nikačevićeva za RINU.

Evo pet načina kako koristiti sremuš

Ova biljka, prema njenim rečima, pomaže u snižavanju holesterola, krvnog pritiska i šećera, pročišćava digestivni trakt, reguliše probavu i korisna je kod gastritisa.

"Sremuš poseduje brojna lekovita svojstva, a april i maj su idealni meseci za berbu njegovih listova", dodala je ona.

Oprez prilikom berbe

Sremuš nije samo ukusan dodatak jelima, već i pravi saveznik zdravlja tokom proleća. Uživajući u njegovim blagodetima, prirodno jačamo organizam i unosimo osveženje na svoju trpezu.

Kako smo ranije pisali, prilikom branja treba biti vrlo oprezan jer je njegov list vrlo sličan listovima mrazovca, đurđice, čemerike i kozlaca koje su vrlo otrovne biljke. Ako ne poznajete dovoljno dobro njegov izgled, nemojte ga samostalno brati.


Tagovi

Berba sremuša Divlji beli luk Lekovita svojstva Dodatak salatama


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".