Kao salata, tajni sastojak ukusne pite, pa i prirodni lek, biljka sremuš se sve češće nalazi na ovdašnjim trpezama. Nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv, kao što to čini sremuš.
U proleće je najdelotvornija, a ova biljka iz porodice lukova, predstavlja savršeni čistač krvi,od otrova koji su se tokom zime nagomilalii u organizmu. I ovog ranog proleća sremuš krasi tezge na pijacama, a cena vezice kreće se od 15-20 dinara.
Sremuš se bere ručno, uglavnom srpovima. Problem je što berba sremuša traje kratko, mladi listovi brzo se osuše i izgube ukus.
A obrenovački zaljubljenici u ovu biljku kažu da jedna zanimljiva činjenica povezuje sremuš i Obrenovac. "Po mojim saznanjima sremuš prvo raste u Jozića kolibi, u selu Veliko Polje, pored Kolubare, i pored Obrenovca, pa smo tako prvi put počeli tamo da odlazimo da bismo se dograbili prvog sremuša u toku godine, on inače raste već krajem zime", ističe Radenko Lazić, iz Udruženja "Ishrana iz prirode Sremuš".
Sremuš je još poznat i pod nazivima divlji i medveđi luk. Zašto medveđi? Medveđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvedu kojem je to prvi prolećni obrok. Medved nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrepu, a medveđi luk mu pruža sve ono što mu treba.
Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podseća na nešto blažu verziju beloga luka, sremuš još uvek na jelovnicima nema ono mesto koje zaslužuje. Ali s vremenom se to polako menja pa je za verovati da će i sremuš uskoro biti na jelovniku sve većeg broja domaćeg stanovništva. Ipak, važno je da upozorimo, ukoliko krenete u potragu za ovom poslasticom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi znaju da ga zamene s otrovnim biljkama.
Upravo ti vesnici proleća, mladi listovi sremuša su najukusniji i najzdraviji, kažu nutricionisti. "Stari listovi sremuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće sremuša najčešće koristi za pripremu salate. Sremuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog pritiska, smanjenja masnoće u krvi, protiv crevnih parazita, i jedna od najvećih vrednosti te namirnice jeste vitamin C koji je neophodan za lečenje prolećnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice koje su termički tretirane i na taj način se smanjuje jedan deo vitamina, a ovo je sveža namirnica koja na lep način osvežava jelovnik", ističe Snežana Ralić Maričić, nutricionista.
Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljenje različitih lekova. Od sremuša može i da se pravi hleb. Dovoljno je da se seckani sremuš pomeša sa oštrim i integralnim brašnom i dalje radi po uobičajenom receptu za hleb.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka