Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaspitno popravni dom
  • 02.11.2018. 10:15

Štićenici Doma u Kruševcu uzgajaju cveće

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu pruža mogućnost svojim štićenicima da postanu cvećari.

Foto: Pixabay/Marin
  • 282
  • 6
  • 0

Savremeni plastenik za proizvodnju cveća, vredan 100.000 evra otvoren je u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Zahvaljujući projektu Omladinskog saveta Kruševca i Ministarstva pravde, uz pomoć nemačke Vlade i Organizacije Help, na ovaj način će se štićenici resocijalizovati i osposobiti za rad. Samo tokom jeseni, desetoro mladih ljudi proizvešće 15.000 saksija cveća, piše RTS.

"U domu sam tri godine. Počeo sam da radim u plasteniku od otvaranja. Volim taj posao, puno mi znači i hoću da ga radim i kada izađem", kaže jedan od štićenika dok drugi dodaje: "Naučio sam da može da se živi od poštenog rada. U plasteniku radim sa cvećem, naučio sam da sadim, da proizvedem cveće, da mu treba ljubav i nega i hoću da se zaposlim sa cvećarstvom napolju".

Svi oni će, nakon završene obuke, dobiti sertifikat da su stručno osposobljeni za cvećarsku proizvodnju. Kako kaže Danijela Ilić, instruktorka za obuku i zapošljavanje u Vaspitno-popravnom domu, deca vole ovaj posao i lepo se snalaze: "Slušaju, pažljivi su i imaju veliko interesovanje za ovo zanimanje, a sve je na dobrovoljnoj bazi." 

U planu proizvodnja začinskog bilja

Plastenik je površine 1.000 kvadratnih metara. Opremljen je grejnim i drenažnim sistemom, kao i aparatima za prihranu i navodnjavanje cveća.

"Naša obaveza je da štićenike stručno obučimo za neka nova zanimanja, zvanja kojima će se oni baviti kada izađu iz ustanove. Sve ono što je deficitarno i isplativo. Želja nam je da naše štićenike naučimo da se, kada izađu odavde, ne vrate starom 'zanatu', nego da se bave nekim novim stvarima", kaže Ivan Mijailović, upravnik Doma.

Ceo projekat cvećarske proizvodnje realizovan je u roku od dve godine. U planu je i proširenje - proizvodnja začinskog bilja u zatvorenom prostoru.


Izvori

RTS


Tagovi

Vaspitno popravni dom Kruševac Plastenik Cveće  Danijela Ilić Ivan Mijailović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.