Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruža
  • 14.02.2023. 07:30

TOP 10 zanimljivosti o ružama za Dan Svetog Valentina

Na Dan Svetog Valentina se širom sveta proda 250 miliona stabljika cveća. Trećinu čine ruže, a većinom dolaze iz jedne afričke zemlje.

Foto: Depositphotos/simbiothy
  • 151
  • 19
  • 0

Crvene ruže najpoznatiji su simbol Dana zaljubljenih koji se obeležava 14. februara. Iako vezan uz Svetog Valentina i narodne običaje, danas, mnogi će reći, predstavlja većinom komercijalno slavlje ljubavi.

Ali, pažnje i romantike nikada nije na odmet, a cveću će malo ko odoleti, posebno kraljici ruži, bez obzira što na ovaj dan njena cena ide i do 500 dinara za komad

Evo i 10 zanimljivosti vezi sa cvećem i ružama na Dan Svetog Valentina: 

  1. Tradicija darivanja cveća za Dan Svetog Valentina datira iz 17. veka kada je švedski kralj Čarls II naučio "jezik cveća" koji povezuje različite cvetove sa različitim značenjima. 
  2. Postoji pravilo prema kojem muškarac ženi daruje samo rezano cveće, nikako ne u posudi. Ono je rezervisano za poklon kojim će žena darivati ženu. 
  3. Boja ruža nosi određenu poruku pa tako crvena predstavlja strast, žuta prijateljstvo, ružičasta zahvalnost i radost, bela nevinost i novi početak, a ljubičasta prolaznu zaljubljenost.
  4. Simboliku nosi i broj ruža koje ćete pokloniti pa tako jedna znači ljubav na prvi pogled ili ako ste u dugoj vezi - to da ste još uvek jedini. Dve znače uzajamnu ljubav i privrženost, a deset da vam je ljubav savršenstvo. 
  5. Postoje procene da se na Dan zaljubljenih širom sveta proda 250 miliona stabljika cveća. Trećinu čine ruže, trećinu lale, a trećinu ostalo.
  6. Većina ruža dolazi iz Kenije i Kolumbije, a 20 odsto ukupne ponude tog cveća za današnji dan dolazi iz Holandije.
  7. Prema poslednjim podacima Privredne komore Srbije, za 2021. godinu, ruže su uglavnom uvezene iz Kenije, u vrednosti gotovo 1,5 milijardi evra (1,467,676 EUR), a slede je Etiopija (540,793 EUR) te Holandija (387,182 EUR). Srbija je te godine najviše ruža izvezela uglavnom u Holandiju, u vrednosti 189,905 evra.
  8. Prošle su godine bile popularnije ruže sa dužim, stabljikama do 70 cm, a ima i onih koje su duge i 90 cm.
  9. Najcenjenije su ruže starih sorti, ali hibridne imaju veću glavu i duži vek trajanja.
  10. Da bi se ruže duže održale, potrebno je korsititi takozvanu cvetnu hranu u prahu koju pojedini cvećari spakovati uz buket. Pomoću nje cveće može ostati sveže i osam dana. Ona sadrži limunsku kiselinu, šećer i izbeljivač. 

Tagovi

Ruže Valentinovo Uvoz ruža Top 10 Zanimljivosti Cvetna hrana Srbija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u