Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Topijari
  • 20.10.2016. 18:00

Topijari - skulpture od biljaka

Iako su zahtevne po pitanju održavanja, zelene skulpture jedan su od najlepših ukrasa u vrtovima i ujedno, način umetničkog izražavanja.

  • 3.017
  • 552
  • 0

Kada se vešte ruke, podstaknute kreativnošću, udruže sa prirodom mogu da nastanu topijari. Oni predstavljaju umetnost dekorativnog oblikovanja biljaka.

Topijarna umetnost je veoma stara. U Evropi, prvi sačuvani tragovi o topijarima pojavljuju se u Starom Rimu, ali je ovakav način oblikovanja biljaka razvijen pod uticajem kultura Dalekog Istoka, posebno kineskog penzaia i japanskog bonsaia. Ipak, topijari su najveću popularnost stekli u vreme renesanse, kada su vešti baštovani dekorativnim oblikovanjem biljaka ulepšavali vrtove bogatih, najpre u Italiji, a zatim se taj uticaj, širenjem renesanse, prenosio i na ostale države.

Danas se zelene skulpture sreću, kako na bolje uređenim površinama gradskog zelenila, tako i u privatnim vrtovima.

Biljke pogodne za oblikovanje topijara

Pri izboru biljaka za izradu topijara, pre svega, neophodno je poznavati način i brzinu njihovog rasta. Tradicionalno, koriste se zimzelene vrste sporijeg i gustog rasta, otporne na intenzivno orezivanje. Brzorastuće, posebno listopadne biljke, iako se mogu koristiti, nisu najpogodniji izbor, jer za kratko vreme izgube željeni oblik.

Topijarnim oblikovanjem stvaraju se najrazličitije figure

Jedan od najkorišćenijih i najpogodnijih za oblikovanje je šimšmir. Neizostavni su i četinari nižeg rasta, kao što su mnogobrojni varijeteti tuja, tisa, pačempresa, kleka, kao i drugo zimzeleno drveće: božikovina, lovor višnja, japanska kurika. Među puzavicama, za topijarno oblikovanje najzastupljeniji je bršljen.

Dodatan estetski efekat, u zavisnosti od veličine i oblika zelene skulpture, može se postići ako se uz njih posade cvetnice i ukrasne trave.

Do željenog oblika ručno ili pomoću šablona

Topijarnim oblikovanjem mogu se dobiti najrazličitije figure, počev od najjednostavnijih, geometrijskog oblika, kao što su kocke, kupe, kugle i spirale, pa do skulptura ljudi, životinja, predmeta i apstraktnih motiva.

Nekada su vrtlari, da bi postigli željenu formu, uz strpljivost, morali da se pouzdaju i u svoju veštinu, a danas je oblikovanje znatno olakšano, jer se koriste kalupi - žičane konstrukcije. Mlade biljke se sade unutar kalupa, a kada dovoljno izrastu i njihove krošnje prekriju kalup, orezuju se prema njegovom obliku. U odnosu na oblikovanje zasnovano na slobodnoj proceni, oblikovanje pomoću kalupa sprečava greške, koje bi umanjile lepotu skulpture.

Topijarna forma zahteva redovno održavanje

Trajnost topijara uslovljena je životnim vekom biljke od koje je napravljen, ali i od intenziteta održavanja. Ukoliko se zanemare, vrlo brzo gube oblik.

Topijari traže redovno održavanje

Topijarno oblikovane biljke su osetljive na vetrove i snežne padavine, što ponekad prouzrokuje lomljenje grana ili deformacije oblika. Zato je od važnosti, ukoliko postoji mogućnost, obezbediti im položaje zaštićene od jakih udara vetrova i redovno otresati sneg sa njih. Zalivanje i prihhana primenjuju se prema vrsti od koje je topijar napravljen.Po prailu, sa formiranjem oblika počinje se dok je biljka još mlada i elastična, i često je potrebno nekoliko godina da bi se postigao željeni oblik. Formirana zelena skulptura zahteva stalno orezivanje više puta tokom vegetacione sezone, s tim što je potrebno izbegavati rezidbu u kasnu jesen, da novoizrasli izdanci ne bi nastradati od mraza.

Foto naslovna: morguefile.com/Clconroy

Foto:Topijari zahtevaju redovno održavanje: pixabay.com/Ron Porter;

Foto:Topijarnim oblikovanjem stvaraju se najrazličitije figure: pixabay.com/Terimakasih


Tagovi

Topijar Zelena skulptura Orezivanje Zimzelene biljke Šimšir


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P