Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivači
  • 16.04.2023. 18:00

U bašti i voćnjaku: Kako privući oprašivače za dobru rodnost?

Oprašivanje cvetova u najvećoj meri zavisi od insekata, bez njih nema rodnosti. Koje cvetove saditi da bismo ih privukli i tako povećali rodnost povrća i voća?

Foto: Depositphotos/Agroklub
  • 667
  • 46
  • 0

Bez oprašivanja nema rodnosti, a najvećim delom to je zasluga insekata oprašivača. Naš cilj je da cvetovi voća i povrća budu oprašeni, a mnogo možemo učiniti ako takve insekte privučemo u bašte i voćnjake.

Većina hrane potiče od biljaka koje formiraju cvet koji može da sadrži tučak i prašnike ili imaju razdvojene ove cvetne organe u muške i ženske cvetove. Takav slučaj je kod tikvica.

Tokom oprašivanja zrno polena pada na tučak, a pčele, bumbari, ose i drugi oprašivači su odgovorni za njihovo prenošenje. 

Više pčela, veća rodnost

Za neke vrste povrća, poput paradajza, do oplodnje dolazi i pre otvaranja cveta.

Međutim, za neke je prisustvo oprašivača neophodno, jer imaju jednopolne cvetove. Tikvice, krastavci, dinja, lubenica, tikve, ukrasne tikve su takve vrste povrća.

Kod njih je uobičajeno da su prvi cvetovi muški, nose polen, i nalaze se na dužim drškama, dok se ženski cvetovi javljaju kasnije i formiraju se na kratkim drškama sa zadebljalom osnovom. Oprašivanje možemo poboljšati pomoću četkice kojom obrišemo prašnike, a zahvaćeni polen prenosimo na tučak. Drugi način je da uberemo muški cvet tikvice i da prašnike prislonimo na tučak.

Drugi problem je što mnoge voćne vrste pored toga što formiraju cvetove s prašnicima i polenom imaju autosterilnost, odnosno njihov polen ne može da klija na tučku istog stabla, odnosno sorte. One su stranooplodne. Takav je slučaj s jabukom, kruškom, ali i s trešnjom, šljivom. U ovom slučaju moramo u zasadu obezbediti više sorti jedne vrste koje cvetaju istovremeno, ali i oprašivače. Kako bi dobili dobar rod, pčele od 100 tučaka moraju oprašiti najmanje njih 75. Bez njih nema plodova.

Cvetne vrste koje privlače oprašivače

Kako bi povećali postotak oplođenih cvetova bitno je privući što veći broj oprašivača. Brojne su vrste koje nam mogu poslužiti za tu namenu: borač, melisa, suncokret, lavanda, bagrem, dragoljub, neven, cinije, deteline. Pravilnim odabirom možemo postići da su cvetovi skoro cele sezone prisutni.

Posebno je interesantan borač. Osim što ima dekorativne, plave cvetove, oni se uz mlade listove može koristiti za salatu, a posejan u blizini krastavca i paradajza daje bolji ukus plodovima. Cvetovi privlače pčele, ali i druge oprašivače. Njihovom mirisu ne mogu odoleti ni kada pada slabija kiša.

Deteline će osim privlačenja insekata obogatiti zemljište azotom, dok će neven terati štetočine, posebno zemljišne nematode.


Tagovi

Oprašivači Pčele Stranooplodni Autosterilnost Oprašivanje Borač Cvetovi Cveće privlači Cvetovi tikvice Cvetovi paradajza Cveće za pčele Cveće za oprašivače


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.