Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phalaenopsis
  • 26.04.2017. 16:00

U sobnom carstvu orhideja

Orhideje nas privlače lepotom svog cveta, ali kako bi se pravilno razvijale i pružile nam zadovoljstvo uživanja u njima, neophodno je poznavati osnovne zahteve njihove nege.

Foto: Ana Milošević
  • 11.670
  • 294
  • 0

Orhideje, simbоl ljubаvi i lеpоtе, jesu jedna od najbrojnijih familija cvetnica, sa više desetina hiljada vrsta i hibrida. Cvetovi različitih kombinacija boja, oblika, dezena i veličina, svet orhideja čine čudesnim i za mnoge neodoljivim.

Jedne od najpopularnijih i najčešće gajenih u sobnim uslovima jesu orhideje roda falenopsis (lat. phalaenopsis), karakteristične po cvetu koji izgledom podseća na noćnog leptira u letu, pa se još nazivaju noćni leptir ili moljac orhideje.

Ljubav na prvi cvet

Ana Milošević iz sela Golobok kod Smederevske Palanke, jedna je od mnogih koju su privukle neobičnost i lepota orhideja. Strast se probudila slučajno, kada je od ćerke na poklon dobila jedan cvet falenopsisa i ubrzo je postala pravi kolekcionar ovog roda orhideja.

"Prvu falenopsis orhideju sam dobila od ćerke u januaru 2015. godine i od tada kreće zaljubljivanje u taj prelepi rajski ili carski cvet, sa kojim se priroda poigrala lepotom njegove raskoši i spektrom boja. Sada moja kolekcija obuhvata 61 saksiju. Nekada su bogati i imućni ljudi imali privilegiju da uživaju u orhidejama, što danas nije slučaj i jako mi je drago zbog toga, jer je orhideja simbol ljubavi i blagostanja u domu i danas je mnogi mogu sebi priuštiti", priča naša sagovornica.

Jedne od najpopularnijih i najčešće gajenih u sobnim uslovima jesu orhideje roda falenopsis

Sklad svetlosti, toplote i vlažnosti

Kako rod falenopsis spada u epifitne biljke, kao i većina orhideja, i u prirodi ne raste iz zemlje, već najčešće na stablima drveća, koristeći ih kao fizički oslonac, za njegov pravilan razvoj potrebni su specifični uslovi, a pri tome ključnu ulogu ima skladan odnos između svetlosti, temperature i vlažnosti vazduha.

Gajen u kućnim uslovima falenopsis svoje korenje, koje je sposobno da obavlja fotosintezu, često izbacuje izvan saksije, u potrazi za vazduhom i svetlom, pa se ono brzo isušuje, posebno pod uticajem direktnih sunčevih zraka. Sa druge strane, nedovoljno osvetljenje može da uspori ili da potpuno zaustavi cvetanje.

Temperatura koju falenopsis zahteva je ista ona koja odgovara i ljudima, kreće se od 18°C do 30°C, bez učestalih toplotnih kolebanja. Vlažnost vazduha mora da odgovara temperaturi prostorije, pri većoj toploti neophodna je veća vlažnost i obrnuto.

"Kada se orhideja donese u dom, trebalo bi joj odabrati idealno mesto. To bi bio istočni prozor, ali kod mene je južni, koji im jako prija. Dobro napreduju i cvetaju, s tim što su prozori zaštićeni od direktnog sunca, jer one ne vole direktne sunčeve zrake. Opašće im listovi u tom slučaju. Takođe, ne vole premeštanje, već kada im nađete odgovarajuće mesto, tu bi trebalo da stoje. Zalivaju se po potrebi, kada žile posive, zimi je to otprilike na 15 dana, a leti na sedam dana, s tim što se zimi samo zalivaju, a leti mogu i da se potapaju u vodi, jer se zbog vrućine supstrat brže isušuje. Ali, višak vode dovodi do truljenja biljke, jer ne trpe zadržavanje vode u supstratu", objašnjava Ana i dodaje da je za orhideje važna i prihrana, i to u zimskom periodu jednom, a leti dva puta mesečno, prema upustvu priloženom uz bocu.

Presađivanje i razmnožavanje

Pored svetlosti i toplote, kod uzgoja orhideja od velikog značaja je i supstrat koji se koristi, kao i pravovremeno presađivanje i pravilno razmnožavanje.

"Za orhideje je potreban supstrat, koji predstavlja mešavinu kokosa, treseta i borove kore i kupuje se u većim cvetnim centrima, s tim što ja to mešam sa ručno napravljenim supstratom od borove kore, u srazmeri pola-pola. Biljke se presađuju po potrebi, kada im baš postane tesno u saksiji i kada žile više ne mogu da napreduju, ili kada se primeti da biljka nije dobro i da propada. Orhideje mogu da se razmnožavaju u kućnim uslovima iz vegetativnih izdanaka, ili, kako se još zovu baznih keikija, a to je onda kada od glavne biljke imamo još neku mladu i kada ona pusti žile. Razmnožavanje je moguće i kada na cvetnoj grani, na članku, dobijemo keiki bebicu i čekamo da žile narastu do 5 cm i mora da ih ima tri, kako bi se užilila u supstratu, ali ja ne volim takav proces, jer je potrebno oko godinu dana da bi se keiki odvojio od biljke, što je mučenje za majku orhideju", kaže Miloševićeva.

Cvetanje počinje tokom zime

Privilegija uživanja u cvetu

Ono što orhideje čini fascinantnim, jesu njihovi cvetovi. Nakon letnjeg perioda mirovanja, u jesen se razvijaju cvetne grane, da bi tokom zime otpočelo cvetanje koje traje od tri do pet meseci, što zavisi od naše brige prema biljci.

"Sa početkom cvetanja, krajem decembra, počinje i moje radovanje, kao plod rada i ljubavi koju ja ovim biljkama dajem, a one mi vraćaju prelepim cvetovima u kojima maksimalno uživam i dobijam pozitivnu energiju. Vidim da se i moji gosti sve više zanimaju za negu i pravilan uzgoj orhideja u kućnim uslovima", zaključuje ova zaljubljenica u orhideje.

Foto: Ana Milošević


Tagovi

Ana Milošević Golobok Orhideja Phalaenopsis Moljac orhideje


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar