Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vidovdan
  • 28.06.2017. 08:00

Vidova trava - lek iz prirode

Vidova trava je, kao što joj ime govori, biljka koja je prvenstveno namenjena za lečenje bolesti oka. Za nju se vezuju i običaji namenjeni devojkama i ženama povodom Vidovdana.

Foto: alsen / Pixabay
  • 20.436
  • 83
  • 0

Vidova trava ili vidovac (Euphrasia officinalis) je jednogodišnja biljka, koja se može pronaći na suvim livadama. Visoka je od pet do 15 centimetara. Ima nazubljene listove i cvetove bele ili svetlo ljubičaste boje, sa žutim mrljama.

Zanimljivo je što je ona poluparazitska biljka. Svojim korenjem se pričvršćuje za livadsku travu iz koje crpi mineralne soli.

Zašto je vidac lekovita biljka?

Vidac se prvi put pominje 1305. godine, kao lek za bolesti oka. Raste u Evropi, Severnoj Americi, kao i na severu i zapadu Azije.

Vidova trava sadrži: glikozid rinantin, eterično ulje, masno ulje, smolu, ugljene hidrate, vitamin C i drugo. Upotrebljava se kao antibakterik, antibiotik, antikatarik, antiseptik, antifungal, tonik, digestiv i tako dalje. Pogodna je za bolesti kao što su konjuktivitis, glaukom, iritis, slabost očiju, upala kapaka i slično.

Vidova trava može da se koristi i kod bronhitisa, gripa, protiv glavobolje, problema sa varenjem, grčevima, nervozom, nesanicom, slabim apetitom.

Kako se upotrebljava vidova trava?

Vidova trava cveta od juna do avgusta. Biljka ima gorak ukus, a cvetovi blag miris. Bere se cela biljka, tokom perioda cvetanja, a koren se ne koristi. Potrebno je da se osuši u hladovini, na toplom i vetrovitom mestu. Potom se usitni i čuva u posudi, a koristi se u pripremi različitih preparata.

Čaj

Čaj od vidove trave može da se pripremi za obloge i ispiranje očiju. Kafena kašičica osušene biljke prelije se sa 2,5 dcl ključale vode. Upotrebljava se oceđen, nakon 10 minuta, tako što se natopi vata, koja se stavlja na kapke. Čaj može da se koristi i za piće, kada jača vid. Potrebno je da se pripremi na isti način i pije tri puta dnevno, bez zaslađivanja.

Kapi za oči

Ovde se koristi sveža biljka, iz koje se iscedi sok, koji se pomeša sa destilovanom vodom. Koriste se po dve kapi za svako oko.

Tinktura

200 grama osušene biljke se potopi u litru 70% alkohola. Nakon 30 dana se procedi, a koristi se tako što se svaki dan sa malo vode popije 10 do 20 kapi.

Protiv kijavice

Jedna kašičica vidove trave prelije se sa 2,5 dcl vrele vode, ostavi se na pet minuta, pa se ubaci pola male kašike soli. Dva do tri puta dnevno ušmrkava se u nozdrve.

Običaji povodom Vidovdana

Mlade devojke koje su sinoć ispod jastuka stavile vidovu travu, parče hleba i soli i izgovorile "Vide, Vide, tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi bti suđen. Neka mi izađe na san", trebalo bi, prema narodnom verovanju, da već danas znaju za koga će se udati.

Danas bi trebalo da se umijete vodom u koju je potpoljena vidova trava, kako biste bili zdravi.

Foto: alsen / Pixabay


Tagovi

Vidova trava Vidovac Lek Oči Čaj od vidove trave


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]