Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ciklama
  • 29.12.2023. 16:30
  • Raški okrug, Musina reka, Kraljevo

Vreme kada ciklama cveta: Kako je sada zalivati, a kako kada opadne cvet?

Interesantno je da ovo cveće kreće sa cvetanjem u kasnu jesen, tokom zime i proleća. Leti miruje.

Foto: Sonja Cvetković
  • 991
  • 55
  • 0

Ciklamu zovu zimskom lepoticom koja simbolizuje ljubav, sreću i iskrenost. Ipak i pored svoje raskoši, opšte je poznato da je vrlo osetljiva. Uspešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka. 

"Ja ciklame obožavam, mada nisu ni malo jednostavne za proizvodnju jer je mi nastanjujemo u ovaj prostor tokom juna ili jula meseca. U našim uslovima da bi bila ovako bujna i lepa treba joj punih devet meseci. Kada je dobijete ili kupite ona posle nekoliko dana počne da vene, a listovi žute, znači da joj ne prija novo okruženje. Dakle, ona ne trpi visoke temperature, a još manje suv vazduh. Temperatura vazduha u kojoj ona uživa je od 10 do 15 stepeni", kaže Olivera Joković iz Musine reke kod Kraljeva koja se profesionalno proizvodnjom cveća bavi punih 18 godina.

Jokovićeva se skoro dve decenije bavi proizvodnjom cveća

Dodaje da najviše voli prozor na severnoj strani, a ako imate parno grejanje, na radijator stavite prvo dasku, pa onda saksiju.

"Tako topao vazduh neće ići pravo na biljku. Ne voli ni promaju. Voli sunce, ali ne direktno."

Kako je zalivati?

Zemlja u saksiji mora da bude vlažna. Dovoljno je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće. 

"Ciklama se zaliva odozdo uz spoljni kraj mlakom, odstajalom vodom ili kišnicom i pri tome se vodi računa da se ne nakvasi krtolu i nadzemni deo. Ako se višak vode zadržava u podmetaču, biljka vene, listovi žute, cvetovi klonu i počinje truljenje. A, ako se ne zaliva dovoljno listovi će se 'obesiti', a cvetovi uvenuti. U doba rasta i cvetanja vodi kojom se ciklama zaliva treba dodavati tekuće mineralno đubrivo namenjeno cvetnim vrstama, jednom do dva puta nedeljno", kaže naša sagovornica.

Ciklama - zahtevna nežna dama među cvećem

Interesantno je da ovo cveće kreće sa cvetanjem u kasnu jesen, tokom zime i proleća.

"Kada je u fazi cvetanja, trebalo bi je zalivati dva do četiri puta nedeljno. Ali voda ne bi trebalo da dodiruje stablo i lišće i mora biti odstajala. Vodu sipajte u podmetač i posle jednog sata, prospite višak vode."

Period mirovanja

Kada ciklama prestane sa cvetanjem sledi period mirovanja. Premestite je u hladniju prostoriju, smanjite zalivanje na najviše jednom nedeljno. Pustite da se osuše listovi. Posle mesec dana je zalivajte dva puta mesečno. Do leta će potpuno nestati nadzemni deo biljke. Tada se ciklama seli na tamno i suvo mesto, daleko od sunca. U takvim uslovima mora da provede najmanje mesec dana. U tom periodu se ne zaliva.

"Kada prođe period potpunog mirovanja - u avgustu, presadite gomolj u saksiju jedan broj veću. Očistite ga od zemlje i trulih žilica, saksiju dobro operite i poštujte pravilo da trećina gomolja bude iznad zemlje. Tada je držite u zaseni i umereno zalivajte. Kada niknu novi listovi, premestite je na svetlije mesto, ali nikako na podnevno svetlo. Tada počnite polako i sa prihranom", savetuje Jokovićeva.

Visoke temperature ubrzale su vegetaciju

Za kraj našu sagovornicu pitamo o trenutnoj proizvodnji i njenoj održivosti, budući da porodica živi od cvećarske proizvodnje. Blage temperature tokom jeseni, koja se nastavila čak i krajem decembra donele su bržu vegetaciju tako da je i u zatvorenom prostoru teško održavati proizvodnju.

"Nama ne odgovara ni suviše jaka ali ni suviše blaga zima. Istina je da smo ove zime, bar dosada prilično uštedeli na energentima, ali je zato bilo teško održati proizvodnju i kontrolisati bujnost cvetnica. Sa ciklamom je malo lakše jer njen period cvetanja je duži ali se zato mora čistiti vrlo često. Kada imate oscilirajuće temperature vrlo je teško održati datum isporuke", kaže Olivera Joković.


Povezana biljna vrsta

Ciklama

Ciklama

Engleski naziv: Cyclamen | Latinski naziv: -

- Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Ciklama Mirovanje cveća Zalivanje ciklame Olivera Joković Presađivanje cveća Visoke temperature


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima u Srbiji.