Začinske biljke možete da sadite direktno u zemlju ili u saksije.
Oni koji uzgajaju povrće znaju koliko je truda i znanja potrebno i to svake godine iznova. Situacija je sasvim drugačija sa višegodišnjim biljkama. Posadite ih, negujete, one se zimi povuku, a na proleće se ponovo javljaju u punom sjaju. Začinske biljke su idealne za ovakav uzgoj. Možete da ih sadite direktno u zemlju, u rano proleće, ili u bilo koje vreme tokom godine u saksije - samo obezbedite mesto na prozoru koji je na sunčanoj strani.
Ove biljke mogu da budu i veoma dekorativne, ukoliko ih stavite na prozorske, daske, balkone, a uvek će vam se naći pri ruci tokom pripremanja obroka. Važno je samo da znate da ne bi trebalo da "oberete" više od 10% biljke odjednom, kako bi opstala, savetuje Modernfarmer.
Upotreba: Može da se koristi kao aroma za pića i deserte, ali i u lekovitim tinkturama i kao ukras.
Savet za uzgoj: Posadite u zemljište koje je dobro drenirano i osunčano. Uklonite stabljike sa izbledelim cvetovima. Vodite računa da biljku ne zalijete previše, jer voli suvo zemljište.
Info plus: Lavanda veoma privlači leptire.
Upotreba: U pripremi mesa, soseva, testenina i drugih slanih jela.
Savet za uzgoj: Sadite u dobro drenirano, osunčano zemljište. Smanjite stabla za oko 30 procenata svake jeseni, kako biste podstakli novi rast.
Info plus: Isprobajte "ananas" žalfiju u pripremi ledenog čaja.
Upotreba: Sastojak mnogih ukusnih jela, a posebno onih od mesa, sa akcentom na roštilj.
Savet za uzgoj: Kao i njegovi prethodnici, voli sunce i suvo zemljište.
Info plus: Probajte jednu od nižih rastućih vrsta, puzeći ili padajući - "Prostratus", za aromatičnu podlogu.
Upotreba: U aromatičnim pićima i desertima.
Savet za uzgoj: Nana voli polu-senku, a navodnjavanje je potrebno nekoliko puta tokom nedelje. Dobro podnosi i zemljišta koja nisu dobro drenirana. Posadite ih u saksije, ako ne želite da se prošire širom bašte ili dvorišta.
Info plus: Kombinujte nanu i limun za savršen ledeni napitak.
Upotreba: Daje jedinstvenost jelu, posebno ukoliko je italijansko.
Savet za uzgoj: Suvo tlo i sunčana strana, a smanjujte stablo za 50% svake jeseni, za bolji rast.
Info plus: Postavite ovu nisku biljku na stepenice, kako biste uživali u njenom mirisu svaki put kada prođete.
Upotreba: Kao i majčina dušica, savršen začin za italijansku kuhinju.
Savet za uzgoj: Neka zemljište bude suvo, na sunčanoj strani ili u polu-senci. Stabljiku nakon leta isecite za 30%.
Info plus: Origano je posebno atraktivan u visećim korpama.
Upotreba: Koristite prilikom pripreme omleta ili tamo gde želite ukus luka.
Savet za uzgoj: Vlašac postavite na sunčanu stranu i zalivajte jednom nedeljno. Korenje je svake dve do tri godine potrebno razdvojiti u različita saksije sa svežom zemljom.
Info plus: Ljubičasto cveće se u salatama savršeno slaže sa vlašcem.
Foto: monicore / Pixabay
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka