Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivo cveće
  • 18.07.2024. 10:30

Zaštitnik je bašte, lekovit, ali i jestiv. Evo kako napraviti namaz od dragoljuba

Dragoljub je jednogodišnja samonikla biljka koja oduševljava svojom raznovrsnošću. Odličan je u namazima, salatama i ukiseljen poput kapara. Što ga više orezujete to je bujniji i zato je ovih dana deo berbe u povrtnjaku.

Zaštitnik je bašte, lekovit, ali i jestiv. Evo kako napraviti namaz od dragoljuba
Foto: Maja Prištof Ničota
  • 276
  • 19
  • 0

Ako jednu biljku mogu istaći u ovoj povrtnoj sezoni to je dragoljub. Korisna i privlačna puzavica čiji bi jedini nedostatak mogao biti brzo širenje i zauzimanje većeg prostora. Ipak, to je ujedno njegova prednost, jer ga brzo možete i jesti. 

Pre svega on je: nezahtevan. Gde god sam posejala semenke veličine kapara, pustio je svoje karakteristične zelene listiće. A sejala sam i u tvrdu, glinastu zemlju bez đubrenja i bez ikakve kasnije prihrane. Dragoljub se samozasejava, pa se veselim njegovom povratku i sledeće godine. Retko kad ga zalivam i to uglavnom jer se nalazi u blizini nekog povrća.

Koristan je. odnosno pravi je zaštitnik jer privlači puževe, gusenice i lisne vaši, pa manje napadaju vaše povrće. Nažalost, neće sprečiti buhača ili potpuni napad gusenica, pa nemojte očekivati čuda, ali svaka pomoć dobro dođe. Odličan je u privlačenju oprašivača što je važno pogotovo u plastenicima. Brzim širenjem skriva tlo od jakog sunca i hrani ga svojim korenjem. Posadila sam ga među kupusnjače, paradajz i tikvice. Ne znam da li je u dragoljubu razlog, ali tikvice posađene kraj njega su jako rodne i velike.

Koristan, lep, nezahtevan i - jestiv

Isto tako je lep, a oduvek volim biljke koje, pre svega, imaju lepe listove. Okrugli listovi u obliku štita, različitih dimenzija, toliko su atraktivni i lako se uoče, što je dobro kad se ne možeš jetiti na koja si sve mesta posejao dragoljub. Po listovima je i dobio naziv Tropaeolum koji potiče od grčke reči tropaion što u prevodu znači trofej ili znak pobede.

Jestiv i lekovt 

Cvjetovi dolaze nešto kasnije i najčešće su jarke crvene, žute i narandžaste boje. Sljdeću godinu planiram da nabavim "Purple Emperor“ koji dolazi u zagasitoj ljubičastoj boji i stvarno je lepotan.

Valja reći i da je jestiv. Listovi i cvetovi su idealni u salatama iako ima malo ljutkast ukus, ali baš zato daje neku posebnost letnjim salatama sa paradajzom i zelenom salatom. Odličan je i u namazu čiji recept pročitajte na kraju. Nisam isprobala, ali njegove semenke se mogu kiseliti i ukusom podsećaju na kapare što je svakako vredno pokušaja. Što više orezujete dragoljub, on je bujniji, dakle više ukusnih salata i namaza.  

Dragoljub je prirodni insekticid? Evo još sedam razloga zašto ga uzgajati

Poznato je i da su ga mornari koristili protiv skorbuta na dugim plovidbama. Biljka je bogat izvor vitamina C, dokazano je njeno antibakterijsko delovanje zbog sumpornih jedinjenja u biljci, a korisna je i u lečenju respiratornih i mokraćnih infekcija. Ima i snažno antimikotično delovanje, pa se čini da popisu lekovitih svojstava zaista nema kraja.

Namaz od dragoljuba

Ako vam je dragoljub bujan, slobodno odsecite veći deo stabljike iznad lista jer će vam tako malo duže potrajati ako ga pripremate kasnije tekom dana. Sastojke obično dodajem okvirno, ovisno od ukusa.

U blender ubacite:

  • Dve šake listova i cvetova dragoljuba
  • jednu kašiku limunovog soka
  • dve kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • Šačicu badem, lešnika ili pekan oraha (obično bademe i lešnike propržim)
  • Šaku parmezana

Ako je teže miksati dodam i malo vode jer neće značajno promeniti ukus. Namaz je guste teksture i u njemu se malo izgubi ljutkast ukus sličan vasabiju. U frižideru će izdržati i nekoliko dana, ali kad ga jednom ispobate na tostiranom hlebu, sigurno do frižidera neće ni stići!


Tagovi

Dragoljub Namaz od dragoljuba Salata od dragoljuba Uzgoj dragoljuba Kišeljenje gragoljuba Kako pripremiti


Autorka

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim kursom permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.