Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba ukrasnog bilja
  • 16.09.2023. 07:30

Zašto je važna jesenja rezidba lavande?

Za lepši oblik, dugotrajnost i bolje cvetanje obavite rezidbu dok je vreme još uvek toplo.

Foto: Depositphotos/marketlan
  • 28.135
  • 1.430
  • 0

Sada je vreme rezidbe biljaka lavande kako bi i sledećih godina ukrašavale vaša dvorišta i terase. Najveći neprijatelj ove vrste je voda. Kako potiče sa područja Mediterana najbolje joj odgovaraju osunčane lokacije sa rastresitom i poroznom zemljom. Ne sadite je tamo gde dolazi do stagnacije vode.

U slučaju da je sadite u posude, uklonte podmetač, jer on može zadržavati vodu. Suviše vlage dovodi do propadanja korena i na kraju same biljke.

Uklonite nepotrebno

Jesenju rezidbu obavite dok je vreme još toplo. Ova vrsta ne podnosi mrazeve i niske temperature, a pravljenjem rezova stvaramo stres biljkama koje lakše izmrzavaju. U slučaju da niste uklonili precvetale grančice, uradite to sada. Tako ćete da sprečite formiranje debljih grana, gubljenje oblika i slabije cvetanje sledeće godine. Napravite rez oko dva centimetra iznad osnove cvetne grane.

Šta se sve može sa lavandom? Evo 10 načina upotrebe

Prilikom rezidbe pokušajte da žbunu date zaobljenu formu, nalik lopti.

Zatvorite rezne rane

U slučaju da režete deblje grane, koristite kalemarski vosak da zatvorite nastale rezne rane, jer su one vrata za napad štetočina i pojavu bolesti. Na stabljikama ostavite barem četiri pupoljka iz kojih će se u narednoj sezoni razviti novi prirasti.

Tokom zime ne obavlja se rezidba. Sačekajte proleće i toplije vreme, ali nemojte ovaj posao da ostavite za period cvetanja. Tada je veoma osetljiva i može da se osuši.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Rezidba ukrasnog bilja Rezidba lavande Jesenja rezidba Kalemarski vosak Cvetanje lavande


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.