Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opservatorija za vino
  • 06.11.2019. 11:00

Analizom tržišta do veće transparentnosti?

Zvanično otvorena u ponedeljak, 4.11., nova opservatorija za tržište vina, doneće kratkoročne analize i veću transparentnost ovom važnom sektoru EU poljoprivrede.

Foto: Pixabay/premagraphic
  • 94
  • 15
  • 0

Zvanično otvorena u ponedeljak, 4.11., nova opservatorija za tržište vina doneće kratkoročne analize i veću transparentnost ovom važnom sektoru EU poljoprivrede. EU je najveći proizvođač vina na svetu, koji predstavlja 65% globalne proizvodnje i 70% izvoza.

Tržišna opservatorija redovno će se ažurirati širokim rasponom tržišnih podataka poput cena, proizvodnje i trgovine. Analiza tržišta, kratkoročni izveštaji o prognozi i srednjoročni izgledi takođe će se pružiti ovom sektoru. Konačno, u sklopu opservatorije organizovaće se redovni sastanci odbora sastavljenog od tržišnih stručnjaka kako bi se raspravljalo o stanju na tržištu.

Cilj je osigurati veću transparentnost

Opservatorija obuhvata sve vrste vina - crvena, bela, roze, kao i vina zaštićena u okviru šema geografskih oznaka: Zaštićena oznaka izvornosti i Oznaka geografskog porekla.

Već postoje opservatorije za useve, šećer, meso i mleko. Najnovija, za sektor voća i povrća pokrenuta je 18. oktobra 2019. Evropska komisija projektovala je ove opservatorije kako bi pomogla evropskom poljoprivrednom sektoru da se efikasnije suoči sa nestabilnošću tržišta i obezbedi veću transparentnost.


Tagovi

Opservatorija za tržište vina Analiza tržišta Transparentnost Vino


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!