Kosovići ove godine očekuju osam do devet tona grožđa po hektaru, odnosno, kilogram i po do maksimum dva po čokotu.
Kvalitet grožđa i nivo šećera intenzivno se proveravaju ovih dana u karlovačkim vinogradima, kako bi se utvrdilo da li je sve spremno za berbu. Vlasnik vinarije "Kosović" Bojan Kosović kaže da tropski dani tokom leta nisu smanjili rod, ali da su niže temperature u avgustu pomerile berbu.
"Kod nas bi berba trebalo da počne već sledeće nedelje. Šardone i sovinjon dolaze prvi, naravno, pa onda tek rizling i ostale sorte. Branje je isključivo ručno zato što kad bismo brali mašinski, onda se bere sve, a kod nekih sorti, kao što je rizling, u gornjoj zoni zna da bude 'greševa', odnosno nezrelih grozdova. To se ne bere, to ostaje", ističe Bojan Kosović.
Kosovići ove godine očekuju osam do devet tona grožđa po hektaru, odnosno, kilogram i po do maksimum dva po čokotu.
"Rod je poprilično dobar, mislim da toga neće faliti apsolutno. Poneo je sasvim korektno. Nema problema što se tiče količine. Ja očekujem, kao i svake godine, da bude odličan kvalitet jer mi stvarno, prvo šta radimo je da ne idemo na veliku količinu grožđa."
Od belih sorti grožđa porodica Kosović uzgaja šardone, sovinjon blan i rizling, a od crvenih merlo i kaberne sovinjon. Godišnje, ipak, najviše vina proistekne od italijanskog rizlinga, koji se u njihovom vinogradu najduže proizvodi. Vinogradi porodice Kosović se na padinama Fruške gore protežu na osam hektara. Godišnje se u njihovoj vinariji proizvede oko 40.000 litara vina, a vinovu lozu uzgaja već treća generacija. U veću proizvodnju krenuli su pre 26 godina, a Bojan je porodični biznis nasledio od svog dede i oca.
Detaljnije o berbi grožđa i pravljenju vina možete pogledati u video prilogu ispod:
Foto prilog
Tagovi
Autor