Pretraživanje tekstova
Definisane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uslovi upotrebe i vrste vina na koja se primenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakišeljavanja ili otkišeljavanja vina.
Nakon objave novih pravila za pojednostavljenje i objašnjenje prakse proizvodnje vina u EU u junu 2019., a prema tim istim pravilima, Evropska komisija objavila je detaljne datoteke Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) kod enoloških postupaka.
Ove datoteke predstavljene su na način koji je lakši za čitanje i razumevanje. To će proizvođačima vina omogućiti da brzo identifikuju odobrene prakse u EU kao i sve povezane zahteve.
Definisane su enološke prakse, istaknuti njihovi ciljevi, uslovi upotrebe i vrste vina na koja se primenjuju. Uključuju razne vrste fermentacije, tretmana, pasterizaciju ili načine zakišeljavanja ili otkišeljavanja vina.
Nova pravila usvojena početkom ove godine bila su poslednji korak u usklađivanju zakonodavstva o vinu sa Lisabonskim ugovorom od strane Evropske komisije. To pojednostavljuje zahteve u proizvodnji vina, istovremeno povećavajući usklađenost sa jedne strane enoloških praksi EU, a sa druge strane, međunarodnog kodeksa enoloških praksi i međunarodnog enološkog kodeksa Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino.
Pre ovog zakonodavstva, ažurirana su pravila o sledećim elementima zakonodavstva o vinu EU za usklađivanje sa Lisabonskim ugovorom: prezentacija i etiketiranje vina, zatim odobrenja za sadnju vinove loze, provere da se izbegnu prevare u vinskom sektoru, registar vinograda i dokumenti koji trebaju biti propraćeni podacima uvoza i izvoza.
Tagovi
Vino Proizvodnja Enološki postupci
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Selo Vodice kraj Prokuplja