Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 07.08.2020. 15:00

Francuska vlada povećala podsticaj za vinare na 250 miliona evra

Država će svoj plan podsticaja povećati na 250 miliona evra i tražićemo da se ta pomoć raspodeli što je brže moguće jer je novčana pomoć hitno potrebna, izjavio je francuski premijer Žan Kasteks.

Foto: Jumpstory
  • 112
  • 305
  • 0

Francuska je pojačala subvencije vinogradarima koji su suočeni sa velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.

"Država će svoj plan podsticaja povećati na 250 miliona evra i tražićemo da se ta pomoć raspodeli što je brže moguće jer je novčana pomoć hitno potrebna", rekao je francuski premijer Žan Kasteks koji se, kako piše reuters, oglasio tokom posete vinogradima 'Menetou-Salon' i 'Sancerre' u regionu Loara.

"Međunarodna situacija, zdravstvena kriza i pad izvoza: naš vinski sektor suočava se sa velikim poteškoćama. Državni podsticaj mora da se nastavi i pojača", napisao je nedavno premijer na svom Twitter profilu.

Prvo su dali 140 miliona evra, a sada povećali iznos

Podsećamo, u maju je Francuska osigurala 140 miliona evra kako bi se višak vina destilovao u etanol koji će se koristiti za dezinfekcijska sredstva.

Daju 140 miliona evra podsticaja za destilaciju vina u etanol

Ipak, te mere nisu udovoljile zahtevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više pa su zatražili ukupno 500 miliona evra pomoći za proizvođače vina, uključujući 260 miliona evra za kriznu destilaciju, čime bi se obuhvatilo oko tri miliona hektolitara vina.

U junu je tamošnja vlada predstavila dodatnih 30 miliona evra podsticaja vinskom sektoru, uključujući 15 miliona za pokretanje šeme privatnog skladištenja za destilaciju dva miliona hektolitara viška vina.

Pored uticaja virusa COVID-19, francuska vinska industrija je pretrpela američke carine na uvoz koje su uvedene u sklopu trgovinskog spora između Evropske unije i SAD-a zbog subvencija za avione.


Tagovi

Francuska Podsticaji Vinari Destilacija vina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]