Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penušavac
  • 08.01.2019. 16:00

Francuzi na 34.000 ha obrnu pet milijardi evra na penušavcu

Jeste li znali da francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu oko 300 miliona buteljki penušavca, čija vrednost dostiže iznos od gotovo 5 milijardi evra?

Foto: Bigstockphoto/Gyuszko
  • 110
  • 31
  • 0

Francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu oko 300 miliona buteljki penušavca, čija vrednost dostiže iznos od gotovo 5 milijardi evra, s tim da je proizvodnja podeljena između najpoznatijih imena okrenutih izvozu i manjih nezavisnih vinogradara, koji većinom proizvode za domaće tržište na kojem se konzumira polovina ukupne proizvodnje.

Svojevrsno merilo luksuza, šampanjci dolaze isključivo iz francuske regije Šampanje, koja se nalazi na otprilike stotinjak kilometara istočno od Pariza, u smeru Luksemburga i Nemačke. Vinova loza na kojoj se uzgaja grožđe za penušavce prostire se na oko 34,3 hiljade hektara, u čijoj proizvodnji, punjenju i prodaji učestvuje oko 15.800 vinogradara, 140 kooperativnih društava, te 320 vinarija (fr. Maison de Champagne) koje su najpoznatiji proizvođači penušavaca i među kojima se nalaze i najpoznatiji brendovi i imena, piše ABC portal.

Pola se popije, pola izveze

Od ukupne količine proizvedenog penušavca, podela na domaću konzumaciju i na izvoz je otprilike pola-pola, s tim da gotovo 90% izvoza čine penušavci poznatih vinarija, dok nezavisni vinogradari i kooperativna društva pune buteljke uglavnom za francusko tržište, na kojem drže udeo nešto veći od 40%.

Stotinjak vinarija dodatno čini posebno udruženje najpoznatijih svetskih proizvođača tzv. "velikih imena", odnosno najpoznatijih brendova penušavaca (fr. grande marques). Nakon njih sledi dvadesetak nešto manjih vinarija, koje od prodaje ovog vina ostvaruju prihode u rasponu od 10 do 150 miliona evra.

Neke od tih vinarija postoje već nekoliko vekova, dok su druge osnovane tek nedavno; neke imaju velike vinograde, dok druge kupuju grožđe isključivo od nezavisnih vinogradara; neke su usmerene na izvozna tržišta, druge na domaće francusko; neke proizvode penušavac isključivo pod vlastitim brendom, a druge opet za svoje klijente. Vinarije grožđe nabavljaju iz različitih vinograda, a sorte od kojih se proizvodi penušavac - šardone, pino crni i pino meunier se nakon pretvaranja u vino mešaju u konačni proizvod, već prema običajima i tradiciji svake pojedine vinarije.

Amerikanci više plaćaju penušavac od Britanaca

Francuska svoja vina najviše izvozi u Veliku Britaniju i SAD. Lani je u Veliku Britaniju isporučeno 18% izvoza čija je vrednost bila 415 miliona evra, dok je u SAD isporučeno 14% izvoza ali  njegova vrednost je bila veća - gotovo 586 miliona evra, jer Amerikanci za bocu penušavca daju i 25 evra, dok Britanci oko 15 evra. Svakako, reč je o dobavljačkim cenama, koje su u maloprodaji bitno više, a poznato je da se u restoranima najskuplji penušavci prodaju i po nekoliko stotina evra.


Tagovi

Francuska Penušavac Šampanjac Vinograd Izvoz