Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetna larva
  • 25.04.2023. 07:30

Grba korak izgleda kao grančica - kakva je to štetočina?

Larve prave štetu na vinovoj lozi, šljivi, višnji i drugim voćnim vrstama. Kako zaštititi zasad i suzbiti štetočinu?

Foto: Wikimedia commons/GeXeS
  • 161
  • 13
  • 0

Grba korak Peribatodes rhomboidaria je periodična štetočina koja se javlja na vinovoj lozi, šljivi, višnji i drugim voćnim vrstama. Pripadaju redu Lepidoptera. Oštećuju pupoljke i listove, a prisutna je u skoro svim vinogradima i zasadima šljive, posebno onim koji su locirani blizu šume.

Radi se o leptiru koji ima raspon krila pet centimetara. Mužjaci imaju tanje telo od ženki. Odlikuje se sivosmeđom bojom zbog čega se teško primećuje na grančicama vinove loze i voćaka. Naziv je dobila po karakterističnom kretanju larve koja se pogrbi dok hoda. Ona ima noge samo na početku i na kraju tela. Veoma često stoje na zadnjim nogama imitirajući grančicu.

Najštetnije su larve prve generacije

Razvija dve generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu larve pod korom čokota i stabala. Javljaju se od početka bubrenja pupoljaka kada su veoma aktivne i pričinjavaju štetu, kada temperatura vazduha pređe šest do sedam stepeni Celzijusa. Zbog mimikrije teško se uočavaju. Hrane se pupoljcima i mladim listovima. Larve se kukulje na površini zemljišta ili do tri centimetara ukopane. Odrasle jedinke se javljaju u maju i junu, posle 20 dana. Intenzivno lete predveče i noću.

Hrane se pupoljcima i mladim listovima (Foto: PIS Vojvodina)

Nakon parenja ženke odlažu jaja na listove, a iz njih se tokom jula sve do kraja avgusta javljaju larve druge generacije koje su prezimljujuće. One se hrane lišćem i prave neznatnu štetu.

Zaštita i suzbijanje

Praćenje leta i zaštita se sprovode feromonskim klopkama, a za suzbijanje se koriste uljni insekticidi. U toku vegetacije se koriste insekticidi koji su namenjeni suzbijanju grozdovog moljca.

Grba korak se suzbija uljnim insekticidima

Koriste se i preparati na bazi bakterija. Na vinovoj lozi na okućnicama larve možemo rukom sakupiti.

Korišćena naslovna fotografija podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Grba korak Peribatodes rhomboidaria Larva Štetočina vinove loze Štetočina šljive Zaštita Suzbijanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!