Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najmlađi vinar
  • 24.11.2015. 13:45

Hteo da bude političar, ali ipak zasadio vinograd

Nemanja Arsenijević iz Vinče kod Topole Kragujevačke, najmlađi je vinar koji sa 25 godina već iza sebe ima 3 berbe i 11 hektara pod vinovom lozom. Uporedo završava fakultet i jedan je od retkih koji ne mašta o odlasku u inostranstvo, već želi da ostane u svom selu i uspe u ovom poslu.

  • 687
  • 230
  • 0

Nemanja Arsenijević, dvadesetpetogodišnjak iz Vinče kod Topole Kragujevačke, najmlađi je vinar u Srbiji. Mladost mu očigledno nije smetala da smelo uđe u trku u žestokoj konkurenciji na vinskoj sceni Šumadije u kojoj učestvuju mnogo stariji, i po iskustvu i po godinama. U detinjstvu je maštao da bude političar, ali je ipak odlučio da je hrabrije da sa svega dvadeset godina posadi svoje prve čokote. Ove jeseni završio je svoju treću berbu i istovremeno privodi kraju studije.

Nemanja je vinarstvo zavoleo dok je odrastao u Vinči koja je poznata po uzgoju voća i vinove loze. Sticajem okolnosti u njegovom komšiluku nalazi se nekoliko velikih vinarija. Kao dete odlazio je kod njih u podrume, isprobavao vina, sadio vinograde i tada mu je miris grožđa ušao pod kožu. "Kao mali maštao sam da ću jednog dana postati političar, ali ljubav prema zemlji i čokotima je na svu sreću pobedila", kaže Nemanja.

Sadi vinograde i piše diplomski rad

nemanja u vonogradu
Nemanja Arsenijević u svom vinogradu

Ovaj mladi vinar sada ima 11 hektara pod vinogradima koje obrađuje zajedno sa roditeljima. Uskoro ga očekuje diplomski rad na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu na odseku za agronomiju. "Želim da ostanem na selu, bez obzira što privodim kraju studije. I kad sam upisivao, odabrao sam agronomiju da bih se vratio u svoje selo. Želim da uspem ovde, u Srbiji, iako je to dosta teško", navodi Nemanja, čija vina nose njegovo prezime. Kaže da mu ne smeta što je najmlađi vinar. Priključio se Udruženju vinara Šumadije i imponuje mu što ima najmanje godina.

"Ovako mlad zajedno sam za istim stolom sa velikim vinarima, koji su se već proslavili u zemlji, pa i svetu. A oni su takvi ljudi, pre će da vam pomognu, nego što će da vam odmognu. Doživljavam ih kao svoje mentore. Uvažavaju me i imaju sa mnom kolegijalan odnos", dodaje Nemanja Arsenijević.

Od prvog profita zasadio novih pet hektara

Povoljnost Nemanjine vinske priče je što je počeo na porodičnom imanju, koje se nalazi na Oplenačkom vinogorju. Zasade na tri hektara je finansirao iz sopstvenog budžeta. Od prvog profita Nemanja je sam zasadio još pet hektara vinograda, a ostatak od subvencija. Njegovo vino je tek 15 meseci na tržištu. Sa trenutno tri etikete, sovinjona, šardonea i merlota, očekuje ga velika borba, sa još većim imenima srpskog vinarstva. Već je uspeo da izveze prvih 2.500 boca u Crnu Goru.

Roze - sledeće godine

Vina Arsenijević
Arsenijević je ponosan na svoja vina

"Ako volite vinarstvo onda je ovaj posao lak. Ako ste ušli iz nekih drugih razloga, da brzo zaradite, onda ste na pogrešnom i težem putu. Od rada u vinogradu najteži je plasman, jer kod nas još uvek nije razvijena kultura pijenja vina. Razlog je loš kvalitet vina u dekadama iza nas, kada su ljudi odustali ili im kvalitet jednostavno nije bio važan", kaže Nemanja Arsenijević.

Sa 12.000 litara kapaciteta, Nemanjima vinarija trenutno spada u rang malih podruma. Ali on planira da proizvodnju od naredne godine podigne na 30.000 litara i da se ujedno oproba u proizvodnji rozea.


Tagovi

Najmlađi vinar Nemanja Arsenijević Vinogradi Oplenačko vinogorje Političar Vinča Topola Sovinjon Šardone


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!