Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bodega Iniesta
  • 21.06.2016. 17:30

Iniesta: najbolji vinar među fudbalerima?

Vina su ga pratila tokom celog života pa tako i na fudbalskom terenu! Andres Iniesta je uradio puno, ne samo za fudbal, nego i za porodičnu vinariju.

Foto: Iniesta
  • 1.803
  • 86
  • 0

Na fudbalskom terenu, Andres Iniesta je u FC Barceloni i španskoj fudbalskoj reprezentaciji zaradio nadimke poput "Iluzionista" i "Mozga".

Tokom svoje karijere, između brojnih pobeda, omogućio je Španiji osvajanje Svetskog fudbalskog kupa 2010., a proglašen je i za najboljeg igrača proteklog Eura 2012. Ali, daleko od prepunih stadiona, Iniesta je, osim što je jedan od najboljih svetskih veznih igrača, jedan od glavnih igrača i u porodičnoj vinariji u pokrajini Mančuela, gde je i odrastao. Porodični posao sa vinom ima i ime - Bodega Iniesta.

Liga prvaka i u vinogradu?

Jednom prilikom Iniesta je izjavio da želi da pravi kvalitetna vina i da ih izvozi širom sveta. U ovaj biznis uložio je više od 9 miliona evra, a ljubav prema tom poslu ne čudi jer su ga vina pratila tokom celog života. Naime, još njegov deda, a onda i roditelji na neki način su bili vezani za proizvodnju i prodaju alkoholnih pića.

Na 120 hektara vinograda, vinski posao vodi njegov otac Hoze Antonio, inače građevinski preduzetnik koji ga je na bavljenje ovim plemenitim poslom i nagovorio. Gajili su grožđe bez većih ambicija do pre 16 godina kada je njegov otac počeo da razmišlja o gradnji vinarije. Do prvih pravih fudbalskih ugovora nisu za to imali dovoljno novca, ali sina je brzo nagovorio na ulaganje u vinograde i vinariju. Njihova vina danas se prodaju u 25 zemalja širom sveta, od Meksika do Japana. Trenutno se orijentišu na izvoz u SAD, a tamo planiraju da plasiraju proizvode do kraja 2016.

Brendovi dobili ime po njegovoj deci

Ova porodica proizvodi dva glavna brenda: Corazon Loco te Finca El Carril. Corazon Loco su vina koja imaju komercijalni karakter i pitkija su od Finca El Carril koje je kompleksnijeg i sofisticiranijeg ukusa. Finca El Carril Valeria je belo vino koje nosi ime po Andresovoj kćerki, a fermentiše se u drvenim buradima. Bobal te Finca El Carril Paolo Andrea je dobilo ime po njegovom sinu, a to mu kako kaže, predstavlja veliku radost, posebno što su vina izuzetnog kvaliteta.

Andres Iniesta

Ekstremna orjentisanost ka kvalitetu

Vinska filozofija porodice Iniesta je da vino mora da se pravi u vinogradu pa ne insistiraju na količini grožđa, nego isključivo na kvalitetu. Zanimljivo je da ne koriste hemijska zaštitna sredstva, kao ni mineralna đubriva. Osim stajskim đubrivom, zemljište prihranjuju sejanjem drugih biljaka između čokota poput biodinamičkih vinara, koji su najekstremniji među ekološkim proizvođačima. Tvrde da prava kombinacija biljaka na poljoprivrednoj površini svakoj od njih omogućuje najbolje uslove za razvoj. Podrum su opremili najmodernijom tehnologijom.

Jednostavnija im vina odležavaju u velikim inoks tankovima, a bolja u francuskim drvenim buradima od 300 litara. Vino je, kako kaže Iniesta, dozvoljeno u ishrani fudbalera, naravno u umerenim količinama. Za sada, zbog obaveza, u vinarski posao ne može da se uključi previše pa je njegova obaveza komunikacija sa mogućim kupcima, kao i promocija porodičnih vina. Sudeći po tome da je zahvaljujući lopti poznat u celom svetu, to mu ne pada teško.

Iniesta je veliko ime - kako u fudbalu, tako i u svetu vina

Cilj je da na svakih 10 evra zarađenih u fudbalu, Andres barem jedan evro zaradi kroz vino, slikovito je opisao njihov cilj tata Hoze Antonio. Povratak njegovog sina u rodni kraj i veliko ulaganje, lokalni vinogradari i vinari nisu shvatili kao preteću konkurenciju. Čak su vrlo zadovoljni jer su sigurni da će Iniestino ime pomoći da se i njihova vina nađu na svetskim vinskim kartama.

Ipak, kaže, fudbala se neće odreći nikada, a vino će uvek biti deo njegove svakodnevice.

Foto: Iniesta


Tagovi

Bodega Iniesta Fudbal Viograd Vinarija Proizvodnja vina Španija Corazon Loco Finca El Carril Ekološki proizvođači Promocija vina


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D