Pretraživanje tekstova
Iako nema veliku površinu pod vinogradom, tek pola hektara, posla ipak ima skoro svaki dan.
Ivica Davčik, iz Gornjeg Tavankuta kod Subotice uzgaja vinovu lozu po principima organske proizvodnje. Njegov zasad posetili su stručnjaci koji su učestvovali na 19. Biofestu koji je održan u Subotici.
Iako nema veliku površinu pod vinogradom, tek pola hektara, posla ipak ima skoro svaki dan.
Vinograd je star šest godina i u trećoj je godini konverzije. Ako sve bude u redu, u ovoj godini mogao bi da dobije sertifikat za organski proizvedenu vinovu lozu. Ipak planova za proširenje proizvodnje - nema.
"Ne planiram da se širim jer ne bih mogao da stignem da obavim sve neophodne poslove. Radiću maloprodaju vina, a plan je i da napravimo vinariju. Ako želim da prodajem vino, moram da imam vinariju", kaže nam Ivica u čijem se zasadu nalaze tri sorte vinove loze: kevedinka, slanka i kadarka.
Radi se o autohtonim sortama koje imaju približno isti sadržaj šećera, 17,5 do 18,5 odsto. Beru se posle mrazeva. Vino koje Ivica pravi zove se "Tavankut".
Sorte su prilagodljive siromašnijim tipovima zemljišta zbog čega mogu da rastu na pesku, ali su osetljive na sivu plesan vinove loze, Botrytis cinerea.
"Loza mi raste na žutom pesku. To je problem ako su visoke temperature jer se pesak lako greje. Ove godine izmerio sam temperaturu od 57 stepeni što se nikada nije desilo. Zato planiram i da ove godine postavim protivgradnu mrežu kako bih koliko-toliko smanjio zagrevanje zemljišta", napominje naš domaćin, dodajući kako je u ovoj godini imao poteškoće što se tiče zaštite čokota zbog čega se, na nekim od njih pojavila siva plesan, iako je prskao dva puta tokom cvetanja.
Što se tiče rezidbe, ona nije komplikovana. Ostavlja se jedan kondir i jedan lastar, kao i jedan rezervni lastar bliže površini zemljišta. Ivica redovno obavlja i zimsku zaštitu bakarnim sredstvima.
Inače, u okolini Subotice već se nalazi jedna vinarija koja ima organska vina. Reč je o vinariji "Petra" u vlasništvu Petre Medić, koja je na ovogodišnjem Biofestu dobila priznanje u kategoriji "Bioproizvod godine".
Tagovi
Ivica Davčik Tavankut Biofest Botritis Kevedinka Slanka Kadarka Siva plesan
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Evropska komisija predložila je u petak niz mera kako bi se osiguralo da evropski vinski sektor ostane konkurentan, otporan i vitalna ekonomska snaga u decenijama koje dolaze. Sektor se suočava sa nekoliko izazova poput promene potrošačkih... Više [+]
Evropska komisija predložila je u petak niz mera kako bi se osiguralo da evropski vinski sektor ostane konkurentan, otporan i vitalna ekonomska snaga u decenijama koje dolaze. Sektor se suočava sa nekoliko izazova poput promene potrošačkih trendova, klimatskih promena i neizvesnosti tržišta. Kako se navodi u saopštenju, predlog EK uvodi ciljane mere koje će pomoći sektoru da upravlja proizvodnim potencijalom, da se prilagodi evoluirajućim preferencijama potrošača i otključa nove tržišne mogućnosti. Ove mere će takođe pomoći u održavanju vitalnosti ruralnih područja koja zavise od poslova u vinskoj industriji i očuvanju društvenog značaja vinskog sektora Evropske unije. #vinskisektor