Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačva
  • 15.08.2022. 16:30
  • Erdut, Hrvatska

Iz najveće hrastove bačve na svetu u upotrebi potekla graševina

Ova bačva napravljena je 1989. godine, a svaka dužica predstavlja jedno stablo hrasta, koje na okupu drži 3,5 tone gvozdenog okova.

Foto: Vedran Stapić
  • 152
  • 19
  • 0

Na krajnjem istoku Hrvatske, u Erdutu, tačno u podne u prigodnoj svečanosti poteklo je vino iz najveće vinske bačve na svetu u upotrebi, zapremnine 75.000 litara, a u kojoj je godinu dana odležala ovdašnja graševina.

"Reč je o vinu berbe 2020, sa 13 odsto alkohola i šest grama ukupnih kiselina", otkrio je glavni enolog Erdutskih vinograda Damir Risek.

"Ova je bačva naš ponos, dika i dio turističke ponude, a time i spomenik najboljem drvetu na svijetu za odležavanje vina - a to je slavonski hrast", dodaje ponosito Risek. 

Napravljena je 1989. godine, a svaka dužica predstavlja jedno stablo hrasta, koje na okupu drži čak 3,5 tone gvozdenog okova. 

Iz nje će se u narednim danima puniti u buteljke graševina posebne limitirane serije, koja će uskoro naći i na tržištu.

Damir Risek
Damir Risek, glavni enolog

Očekuje se cena oko 60 kuna (936 dinara) za bocu ovog zlatnog nektara, a moći će se nabaviti u njihovoj vinariji, u maloprodajnoj mreži i pojedinim restoranima.

Erdutska je vinarija sa podrumom kapaciteta šest miliona litara i 450 ha svojih zasada jedna je od najvećih u Hrvatskoj, a čak 70 odsto njihovih površina vinograda zauzima graševina.

U zadnje tri godine deo su restrukturirali, zanovili 89 hektara, tako da im se trenutna proizvodnja kreće na nivou 2,5 miliona litara, kazala je Dunja Vukmirović, članica uprave ove kompanije. 

Dunja Vukmirović
Dunja Vukmirović, članica uprave

Velika bačva Erdutskih vinograda najveća je vinska bačva na svetu u upotrebi, kazuje. Prima 75.000 litara vina (100.000 buteljki), a izrađena je 1989. godine u fabrici DIK Đurđenovac. Dužina joj je šest metara, obim pet, a za izradu je bila potrebna skoro cela slavonska šuma - čak 109 stabala hrasta. 

Drvorez na bačvi dodan je 10-ak godina kasnije, za što je zaslužan slavonski kipar Mato Tijardović i njegova likovna kolonija. Ukrašena je elementima hrvatskog pletera, Poslednje večere, motivima radova u vinogradima i slavlja nakon istih.


Tagovi

Graševina Bačva Erdut Erdutski vinogradi Damir Risek Dunja Vukmirović


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)