Pretraživanje tekstova
U slučaju izmrzavanja vinove loze prvo treba odrediti intenzitet - da li je slabiji ili jači i na osnovu toga odlučiti koju meru primeniti
Nedavni je mraz pogodio pojedine vinogradarske položaje do te mere da vinogradari ne mogu ni da računaju na ovogodišnji rod. Tamo gde je prošao, mladice i pupoljci ostali su kao spaljeni, a vinogradari u nedoumici - šta im je činiti i šta mogu da očekuju.
"Najvažnija mera prevencije je poštovanje temeljnih pravila agronomske struke - izbor optimalnih položaja primerene nadmorske visine, ekspozicije i nagiba", podseća profesor dr Mato Drenjančević.
Kaže, u slučaju izmrzavanja prvo treba odrediti intenzitet.
"Kod slabijih izmrzavanja lozi možemo pomoći prihranom azotom, ali i primenom različitih aminokiselina i drugih jedinjenja koji stimulišu rast. Na tržištu ih ima pod različitim trgovačkim nazivima. Ono što je smrzlo je mrtvo i treba odbaciti", poručuje.
Naglašava da će u slučaju jačeg izmrzavanja biti nužna rezidba i oporavak loze iz spavajućih pupoljaka pri čemu treba biti posebno oprezan sa količinama azota čija preterana upotreba u ovom slučaju može produžiti vegetaciju i usporiti sazrevanje.
"Može se desiti da iduće zime stvaramo preduslove za značajno veću štetu usled niskih zimskih temperatura", upozorava.
Za kraj podseća da ukoliko je došlo do smrzavanja cvetova i ove godine neće biti roda, to nikako ne znači da treba da prestanemo sa zaštitom od plamenjače, pepelnice i crne pegavosti.
Tagovi
Izmrzavanje vinove loze Mraz u vinogradu Smrzle mladice Mato Drenjančević Aminokiseline Biostimulatori Spavajući pupoljci Prolećni mraz Prihrana azotom
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..