Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grožđani moljac
  • 08.07.2023. 13:30

Koje su opasne štetočine vremenski uslovi doneli vinogradima?

Moljci su u nekim vinogradarskim regionima najvažnije štetočine vinove loze. Mogu izazvati direktne štete na grozdu od 50 - 80%, ali ne treba zanemariti činjenicu da i kod manje brojnosti gusenica II i III generacije one indirektno otvaraju put prouzrokovačima truleži.

Foto: Wikimediacommons/Ben Sale
  • 282
  • 30
  • 0

Cvetovi, zelene i zrele bobice grožđa izgriženi ili izbušeni. Oštećeni organi zapredeni pređom. U ishrani na bobicama javlja se trulež, koja se u povoljnim uslovima širi na veći deo grozda. Na njima gusenica zelenkaste ili ružičaste boje (naraste do oko 10 mm). To može biti grožđani moljci (pepeljasti i žuti), najčešće i najvažnije štetočine vinove loze kod nas.

U nekim krajevima skoro su redovna pojava, a u drugim se masovno javljaju samo u pojedinim godinama. Pepeljasti moljac (Lobesia botrana) ima godišnje tri, a žuti (Eupoecillia amiguella) dve generacije godišnje. Veće štete pravi pepeljasti, naročito u toplim i vlažnim uslovima sredine.

Rana pojava štetočine

Generacija koja napada cvet suzbija se ako se nađe zaraza na oko 15% pregledanih cvetova, generacija koja napada zelene bobice ako je zaraženo više od 5 - 7% grozdova, a ona koja napada zrele bobice kada je zaraženo 1 - 2% grozdova.

Rokovi suzbijanja zavise od informacja prognozno izveštajne službe, te uputstva stručnjaka, ali najpovoljnije je suzbijanjem prve generacije sprečiti jaču pojavu ostale dve. Druga generacija javlja se početkom jula meseca, a treća krajem jula i početkom avgusta. Ove godine vremenske prilike pogoduju razvoju grožđanih moljaca, te je i njihova ranija pojava početkom jula, ali se očekuje i u vreme šarka grožđa ili poluzrelih bobica.

Ove dve vrste moljaca ne prave jednak učinak šteta, ali se podjednako suzbijaju. Gusenice njihovih leptira oštećuju peteljkovinu, cvetove i bobice vinove loze. Bobice izgrizaju, te često ostaje samo semenka.

Kako ih suzbiti?

Za tretiranje se naročito preporučuju biološki insekticidi, koji su bezopasni za ljude i okolinu: To su preparati na bazi bakterije Bacillus thuringiensis (0,1 %), kojima se kod suzbijanja prve generacije doda 0,5 - 1 % šećera. Od hemijskih insekticida koriste se određeni preparati. Za suzbijanje larvi II i III generacije pepeljastog grožđanog moljca preporučuje se hemijski tretman nekim od insekticida: a.m. bifentrin 0,02 - 0,05 %, a.m. cipermetrin 0,015 - 0,03 %, a.m. indoksakarb 0,25 l/ha ili 0,025 %.

Kako suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Prilikom prskanja treba tretirati isključivo delove loze, gde se nalaze grozdovi i gusenice grožđanih moljaca.

Korišćena naslovna fotografija podleže uslovima Creative Commons Attribution 2.0 Unported license


Tagovi

Grožđani moljci Opis šteta Pojava i štetnost Signalizacija Rokovi suzbijanja Biološki i hemijski preparati Pepeljasti moljac Žuti grožđani moljac


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.