Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadijska ružica
  • 03.05.2018. 14:00

Kraljeva vinarija: Autohtoni prokupac u eksperimentalnom vinogradu

Za nekoliko nedelja počinje sadnja eksperimentalnih čokota u vinogradima Kraljeve vinarije, od čijeg grožđa će se praviti posebno vino, prepoznatljivo za Topolu i Šumadiju.

Foto: oplenac.rs
  • 416
  • 29
  • 0

Poznato je da se oplenački vinogradi smatraju srpskom Toskanom, zbog kvaliteta zemlje, vetrova, dovoljno sunca i kiše. To je jedan od razloga zbog koga će u Kraljevoj vinariji za nekoliko nedelja početi sadnja eksperimentalnih čokota, od čijeg grožđa će se praviti posebno vino, prepoznatljivo za Topolu i Šumadiju. 

Šumadijska ružica - sorta po kojoj će Šumadija biti prepoznata

Kraljeva vinarija, kao deo zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića, odiše gotovo urođenom ljubavi ove kraljevske loze prema vinogradarstvu, pišu Novosti.  Kraljevsko vinogorje zasnovano je na tradiciji i najsortnijim vrstama iz raznih podneblja sveta. Uz 20.000 litara kvalitetnog crvenog i belog vina, koje se ovde godišnje proizvedu, praviće se i Šumadijska ružica, od autohtonog prokupca.

"Šumadijska ružica" donela vrednu laboratoriju

"Oplenac je okosnica srpskog vinogradarstva. Zato je prirodno da se baš odavde začne novo ime, nova sorta po kojoj će Šumadija postati prepoznatljiva. U sveopštoj obnovi zadužbinskih vinograda, po uzoru na ono što su radili kralj Petar i kralj Aleksandar, namera je da se zadrži ono autohtono, ali i da se gaje sorte koje daju vrhunska vina", rekao je savetnik kraljevske vinarije, profesor Nebojša Marković.

Prva flaša vina za pet godina

Na eksperimentalnom zasadu će se naći klonovi autohtone sorte prokupac, evite i još nekoliko novostvorenih srpskih sorti - smederevskog muskata, beogradske besemene, beogradske rane, kladovske bele. On bi trebalo da prikaže nove sorte i da posluži ispitivanjima u naučne svrhe, ali i kao matični vinograd za repromaterijal za dalje širenje sorti.

"Projekat šumadijskog eksperimentalnog vinograda započeli smo sa Regionalno razvojnom agencijom Kragujevca i vladom Švajcarske. Laboratorija je već opremljena, nabavljen spektometar za vrlo detaljne i brze analize. Očekujemo da će pet godina biti dovoljno da se vide rezultati ispitivanja sorti i klonova. U narednih pet godina, mogla bi da bude natočena i prva flaša takvog vrhunskog, domaćeg, prepoznatljivog vina", najavljuje istoričar Dragan Reljić, upravnik Zadužbine. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Oplenac Dragan Reljić Nebojša Markovi Šumadijska ružica Kraljeva vinarija Prokupac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.