Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizno vinogradarstvo
  • 23.03.2024. 18:00

Kubotini traktori opremljeni senzorima za rano otkrivanje bolesti

U traktore su ugradili senzore koji koriste veštačku inteligenciju što bi trebalo pomoći vinogradarima u odlukama kod uzgoja vinove loze, optimizaciji prinosa i kvaliteta grožđa

Foto: Kubota
  • 127
  • 38
  • 0

Japanski proizvođač traktora Kubota udružio se s francuskim startapom "Chouette" kako bi predstavio precizna rešenja u vinogradarstvu koje se na globalnom nivou suočava s problemima poput nedostatka radne snage i uvođenja ekoloških propisa

Rano otkrivanje problema 

Kao rezultat toga, u traktore su ugradili senzore koji koriste veštačku inteligenciju što bi trebalo pomoći vinogradarima u odlukama kod uzgoja vinove loze, optimizaciji prinosa i kvaliteta grožđa, stoji na njihovim stranicama.

"Chouette", osnovan 2015. godine, razvio je jedinstvenu veštačku inteligenciju i algoritme za analizu slika snimljenih bespilotnim letelicama, senzore na traktorima za otkrivanje bolesti i karte vitalnosti loze. 

Digitalne karte bolesti izrađene u eksperimentima od 2021. omogućiće poljoprivrednicima ranu intervenciju i sprovođenje ciljanih radnji, što će, naglašavaju, predstavljati epohalni korak u vinogradarstvu. 

Brža zaštita bilja 

Primer kako sve funkcionira je u slučaju kada visoke temperature i vlaga tokom cvetanja mogu dovesti do gljivičnih oboljenja. Senzori ugrađeni u traktore mogu prepoznati bolesti u ranom stadiju na osnovu boje lišća i organizovati podatke na takozvanoj karti bolesti. 

Oni se dalje digitalno analiziraju i na osnovu njih izrađuje se precizna i detaljna strategija za hemijski ili biološki zahvat, čime se značajno skraćuje proces zaštite bilja.

Ovim ulaganjem, ističu, Kubota čini novi korak u ubrzanju digitalne transformacije prema autonomnim tehnologijama u vinogradima. 


Tagovi

Kubota Precizno vinogradarstvo Bolesti u vinogradarstvu Zaštita vinove loze Otkrivanje bolesti Autonomne tehnologije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.