Pretraživanje tekstova
Nova tehnika koja može brzo da utvrditi poreklo vina ima veliki potencijal, tvrde australijski istraživači.
Istraživači sa Univerziteta u Adelajdeu otkrili su da bi nova tehnika koja koristi fluorescentnu spektroskopiju mogla da pruži relativno jednostavan i brz način otkrivanja prevara sa vinom. Ova metoda temelji se na merenju snage fluorescentnog zračenja i omogućava kvantitativno određivanje tragova anorganskih i organskih materija.
Prema studiji o istraživanju objavljenoj u izdanju časopisa Food Chemistry, eksperimenti su pokazali da ima veliki potencijal za potvrdu geografskog porekla vina.
Tokom testiranja, istraživači sa Univerziteta u Adelajdeu uspeli su tačno da identifikuju vina kaberne sovinjon iz tri različite regije Australije i jedno iz Bordoa. Metoda je pokazala 100-procentnu tačnost, saopštili su.
"Ova tehnika omogućuje prepoznavanje "otisak prsta" uzoraka prema prisutnosti fluorofora ili svetlosnih jedinjenje", pojašnjava za decanter Ručira Ranavira, doktoranda na Vajt istraživačkom institutu pomenutog univerziteta, koja je sprovela istraživanje.
Krajnji cilj bio je identifikovati specifične "hemijske markere" za različite vinske regije, rekao je vanredni profesor Dejvid Džefri, ujedno i vođa projekta.
"Osim što ćemo osmisliti snažnu metodu za ispitivanje autentičnosti, nadamo se da ćemo hemijske podatke dobijene iz podataka o fluorescenciji moći da upotrebimo kako bismo identifikovali molekule koje razlikuju vina iz različitih regija", rekao je Džefri iz "Waite Research" Instituta i ARC Centara za inovativnu proizvodnju vina.
Istraživači su rekli da bi tehnika mogla da ima i druge koristi u vinskoj industriji poput analize fenolnih i vinskih boja i slično.
Džefri je rekao da bi pristup takođe mogao da pomogne proizvođačima u regionalnom brendiranju.
Njihovo su istraživanje podržali "Wine Australia" i australijska vlada, "Waite Research Institute" kao i industrijski partneri kroz ARC Training Center za inovativnu proizvodnju vina.
Slična studija iz 2019. godine sa Univerziteta Luisvil otkrila je jedinstvene hemijske "otiske prstiju" u američkom viskiju koji bi takođe mogli da pomognu u borbi protiv krivotvorina.
Tagovi
Vino Nova metoda Poreklo Brendiranje Naučnici
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Primer jednog od mnogobrojnih bezbednosnih izazova koje sa sobom donosi bavljenje poljoprivredom. Naime, zbog visokog nagiba a malog ugla u odnosu na put sa kojim se ukršta, ova ćuprija predstavlja jedno od najnebezbednijih prelaza u katast... Više [+]
Primer jednog od mnogobrojnih bezbednosnih izazova koje sa sobom donosi bavljenje poljoprivredom. Naime, zbog visokog nagiba a malog ugla u odnosu na put sa kojim se ukršta, ova ćuprija predstavlja jedno od najnebezbednijih prelaza u katastarskoj opštini Srpska Crnja u srednjem Banatu.
Kada se prelazi ćuprija iz pravca od Srpske Crnje naročito je opasno skretanje odmah udesno, jer je poznato više slučajeva da vozilo usled skraćenog ugla i eventualne pogrešne procene vozača završi u kanalu naspram prelaza. Takođe, sa jedne strane prelaza nedostaje metalna ograda!
Da bi se premostila ova prepreka preporuka iskusnijih vozača je da se sa prelaza skrene levo, pa da se u nastavku negde okrene i vrati nazad sa druge strane. Posebno treba biti obazriv ako se prevozi teret ili ako se upravlja masivnijim vozilom - poput kombajna!