Vina sa crnog i smeđeg peska, kako Riđičani zovu predeo na kojem se nalaze vinogradi, bila su nadaleko poznata širom Jugoslavije. Te krajeve su nakon odlaska Nemaca naselili Dalmatinci, koji su iskoristili dar prirode i nastavili da gaje lozu i prave vino. U međuvremenu su mnogi stari zasadi sačuvani, ali su pored njih podignuti i novi.
U Riđici, selu u opštini Sombor, već nekoliko godina unazad niču novi vinogradi. Riđičko vinogorje, kako tvrde tamošnji vinogradari, polako se vraća na mesto koje je imalo sredinom dvadesetog veka.
A da to selo ima zavidnu vinogradarsku tradiciju, kako prenosi RTV dokazuje i podatak da su se posle Drugog svetskog rata u Riđici vinogradi prostirali na oko 300 ha.
Vina sa crnog i smeđeg peska, kako meštani zovu predeo na kojem se nalaze vinogradi bila su nadaleko poznata širom Jugoslavije. Te krajeve su nakon odlaska Nemaca naselili Dalmatinci, koji su iskoristili dar prirode i nastavili da gaje lozu i prave vino. U međuvremenu su mnogi stari zasadi sačuvani, ali su pored njih podignuti i novi.
Radoslav Tripković, vinogradar iz Riđice, kaže da su pre oko sedam godina on i ostali proizvođači počeli da se udružuju. Kako napominje, tada je osnovano udruženje "Riđički vinogradi" što se pokazalo kao odličan potez. Vremenom se broj članova udruženja uvećevao i ono sada ima 33 aktivna člana i desetak pridruženih članova, ali ima i petnaestak članova koji nemaju svoje vinograde, ali su uvek tu da pomognu i daju dobar savet i vezi s uzgojem loze i proizvodnjom vina.
Proizvođač Rajko Milanko, koji pod vinovom lozom ima 2,5 ha, ističe da, iako je već zagazio u šestu deceniju života, drugim poslom osim vinogradarstvom ne bi mogao da se bavi. U tom poslu je, kako naglašava, našao sve što mu treba. A poseban doživljaj i zadovoljstvo mu pričinjava kada uspe da proizvede dobro vino jer tada sav uloženi trud dobija pravi smisao. Milanko smatra da vinogradarstvo nije seljački posao, već umetnost zato što ne može svako da napravi kvalitetno i ukusno vino.
Vinogradar Zoran Šveljo, napominje da u proizvodnji prate tehnologiju, savremene sorte i zasade, oblik gajenja. On kaže da su za sada zadovoljni stanjem i kondicijom vinove loze, jer uprkos visokim temperaturama i suši leto za sada nije oštetilo lozu.
Kako ističe Radoslav Tripković, udruženje "Riđički vinogradi" može da se pohvali i nagradom osvojenom na međunarodnom takmičenju za Pino Griđo u Bugarskoj. Tamo su osvojili bronzanu medalju za suvo belo vino dokazavši da mogu da gaje fantastično grožđe i prave još bolje vino.
Na kraju treba reći i to da su vina iz Riđice izuzetno povoljna, ali i vrlo kvalitetna. U tamošnjim vinogradima su od sorti zastupljeni: šardone, rizling, sovinjon i merlo, a sve pomenute sorte daju dobar prinos. U posao u vinogradima su uključene čitave porodice, jer to je, prema rečima meštana, najvažnije da bi i omladina zavolela vinogradarstvo i ostala u tom selu.
Foto: Snježana Tomić / Flickr
Izvori
Tagovi
Autor