Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina sa peska
  • 22.07.2017. 12:30

Novi vinogradi niču u somborskom kraju

Vina sa crnog i smeđeg peska, kako Riđičani zovu predeo na kojem se nalaze vinogradi, bila su nadaleko poznata širom Jugoslavije. Te krajeve su nakon odlaska Nemaca naselili Dalmatinci, koji su iskoristili dar prirode i nastavili da gaje lozu i prave vino. U međuvremenu su mnogi stari zasadi sačuvani, ali su pored njih podignuti i novi.

Foto: Snježana Tomić / Flickr
  • 1.703
  • 216
  • 0

U Riđici, selu u opštini Sombor, već nekoliko godina unazad niču novi vinogradi. Riđičko vinogorje, kako tvrde tamošnji vinogradari, polako se vraća na mesto koje je imalo sredinom dvadesetog veka.

A da to selo ima zavidnu vinogradarsku tradiciju, kako prenosi RTV dokazuje i podatak da su se posle Drugog svetskog rata u Riđici vinogradi prostirali na oko 300 ha.

Uz stare nikli i novi vinogradi

Vina sa crnog i smeđeg peska, kako meštani zovu predeo na kojem se nalaze vinogradi bila su nadaleko poznata širom Jugoslavije. Te krajeve su nakon odlaska Nemaca naselili Dalmatinci, koji su iskoristili dar prirode i nastavili da gaje lozu i prave vino. U međuvremenu su mnogi stari zasadi sačuvani, ali su pored njih podignuti i novi.

Udruživanje dalo odličan rezultat

Radoslav Tripković, vinogradar iz Riđice, kaže da su pre oko sedam godina on i ostali proizvođači počeli da se udružuju. Kako napominje, tada je osnovano udruženje "Riđički vinogradi" što se pokazalo kao odličan potez. Vremenom se broj članova udruženja uvećevao i ono sada ima 33 aktivna člana i desetak pridruženih članova, ali ima i petnaestak članova koji nemaju svoje vinograde, ali su uvek tu da pomognu i daju dobar savet i vezi s uzgojem loze i proizvodnjom vina.

Milanko: Vinogradarstvo je umetnost

Proizvođač Rajko Milanko, koji pod vinovom lozom ima 2,5 ha, ističe da, iako je već zagazio u šestu deceniju života, drugim poslom osim vinogradarstvom ne bi mogao da se bavi. U tom poslu je, kako naglašava, našao sve što mu treba. A poseban doživljaj i zadovoljstvo mu pričinjava kada uspe da proizvede dobro vino jer tada sav uloženi trud dobija pravi smisao. Milanko smatra da vinogradarstvo nije seljački posao, već umetnost zato što ne može svako da napravi kvalitetno i ukusno vino.

Loza odoleva visokim temperaturama

Vinogradar Zoran Šveljo, napominje da u proizvodnji prate tehnologiju, savremene sorte i zasade, oblik gajenja. On kaže da su za sada zadovoljni stanjem i kondicijom vinove loze, jer uprkos visokim temperaturama i suši leto za sada nije oštetilo lozu.

Međunarodna nagrada potvrda kvaliteta vina

Kako ističe Radoslav Tripković, udruženje "Riđički vinogradi" može da se pohvali i nagradom osvojenom na međunarodnom takmičenju za Pino Griđo u Bugarskoj. Tamo su osvojili bronzanu medalju za suvo belo vino dokazavši da mogu da gaje fantastično grožđe i prave još bolje vino.

Vinogradarstvo posao za celu porodicu

Na kraju treba reći i to da su vina iz Riđice izuzetno povoljna, ali i vrlo kvalitetna. U tamošnjim vinogradima su od sorti zastupljeni: šardone, rizling, sovinjon i merlo, a sve pomenute sorte daju dobar prinos. U posao u vinogradima su uključene čitave porodice, jer to je, prema rečima meštana, najvažnije da bi i omladina zavolela vinogradarstvo i ostala u tom selu.

Foto: Snježana Tomić / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Riđica Vinogradi Vinogradarstvo Vino Sombor Poljoprivreda Pino Griđo Zoran Šveljo Radoslav Tripković Rajko Milanko Udruženje Riđički vinogradi Šardone Rizling Sovinjon Merlo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D