Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino i vinogradarstvo
  • 03.06.2019. 15:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Održan prvi Viteški salon vina u Novom Sadu

Vojvođanskim vinarima, za doprinos razvoju vinarstva i vinogradarstva, uručene su juče viteške vinske povelje na Viteškom salonu vina koji je prvi put održan u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu.

Foto: Pokrajinska vlada
  • 152
  • 33
  • 0

Na jučerašnjem Viteškom salonu vina, gostima Reda vinskih vitezova Evrope predstavilo se 20 vinarija iz Vojvodine, a prednost su imale najmlađe vinarije. Cilj je bio da se na ovaj način, vinarije koje su nove lakše i brže povežu sa drugim vinarijama iz Srbije i Evrope, ali prvenstveno da potencijalni kupci čuju za njih i upoznaju se sa njihovim radom i proizvodima koje nude.

Učesnicima ovogodišnjeg Salona, uručene su viteške vinske povelje, tačnije vinarima sa teritorije Vojvodine koji su najviše doprineli razvoju vinarstva i vinogradarstva, stvaranjem novih sorti vinove loze, ali i unapređenjem kvaliteta postojećih sorti.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković je otvorivši prvi Viteški salon vina naglasio da je posebno važno da se vinari iz Vojvodine predstave evropskim vinskim vitezovima. On je  istakao da upravo oni podižu nivo ove manifestacije.

Đoković: Vinarstvo i vinogradarstvo raste svake godine 

Potpredsednik Vlade Vojvodine Ivan Đoković naglasio je da svake godine primećujemo rast vinarstva i vinogradarstva.

"Ono što je evidentno jeste da vinarstvo i vinogradarstvo raste iz godine u godinu. Međunarodna prestižna takmičenja to i potvrđuju zlatnim medaljama dodeljenim za naše proizvode", rekao je Đoković.

U saopšenju Pokrajinske vlade navodi se da je Đoković podsetio i evropske i srpske vinare da su upravo uz vina nastajala velika umetnička i književna dela, da su baš uz vino počinjali i da su se okončavali ratovi kao i da su uz ovo piće, kako je rekao, nastajale ljubavi i romanse. Posebno je naglasio da je vinova loza kroz istoriju pratila čoveka i omogućavala mu da uživa, ali i da, bude kreativan.

Organizator manifestacije bio je Evropski vinski viteški red, a održana je uz podršku i pomoć Pokrajinskog sekreterijata za privredu i turizam, kao i turističkih organizacija Vojvodine i Grada Novog Sada.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Vino Vinogradarstvo Red vinskih vitezova Evrope Ivan Đoković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.