Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 16.07.2015. 15:30

Pepelnica pravi probleme u vinogradima

Vinova loza je, zavisno od sorte, u fazi od zatvaranja grozda pa do početka sazrevanja bobica. Dobrom rodu mogu se nadati oni vinogradari koji su lozu na vreme štitili dok oni nemarniji ovih dana muku muče sa pepelnicom.

  • 1.009
  • 131
  • 0

Grozdovi su u vinogradima počeli da menjaju boju, tj. počinje fenofaza šarka koja najavljuje buduću berbu. Privredno društvo Barik d.o.o. u Novom Slankamenu na 8,5 hektara gaji sorte šardone, traminac, merlo i kaberne sovinjon.

Za agronomske poslove u toj firmi zadužen je Toni Vezaj koji kaže da zaštitu vinograda počinju čim se primeti prisustvo bolesti i štetočina. Stalni vetrovi koji duvaju na grebenu iznad Novog Slankamena omogućavaju manji broj tretiranja i zdravije grožđe.

Preventivno delovanje i vetar doneli su dobre rezultate

Toni Vezaj
Toni Vezaj, zadužen za agronomske poslove

"Trudimo se da preventivno delujemo. Čim zaštitar kaže da prskamo, ostavljaju se svi ostali poslovi dok se ne završi zaštita bilja. Uz to mi imamo dobru provetrenost vinograda. Ovde postoji ruža vetrova. Stalno duva vetar, nekad slabiji, nekad jači. U tom smislu možemo da uštedimo malo na hemiji, da ne prskamo svaki put", objašnjava Vezaj.

Sovinjon i Rajnski rizling dobili ožegotine

Nedaleko od zasada kompanije Barik d.o.o. vinograde ima i Zvonko Gvozdanović. Gaji italijaski rizling, muskat krokan, tamjaniku. S ponosom ističe da je među prvima imao vranca na Fruškoj gori. U početku su mu se svi smejali da bi kasnije potvrdili da vranac iz Fruške gore ima svoje specifičnosti. Kod njega kiseline prate šećer. Može se oceniti kao baršunast i nežan.

Gvozdanović
Zvonko Gvozdanović, vinogradar

Gvozdanović ove godine očekuje dobar rod. "Situacija u vinogradu je više nego dobra. Međutim, grožđe sorti sovinjon i rajnski rizling dobilo je ožegotine usled visokih temperatura. Ako ostane ovako biće dobra godina, samo da ne bude elementarnih nepogoda", kaže Gvozdanović.

Pepelnica kod onih koji nisu slušali stručnjake

Savetodavka u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi, Gorica Kozobarić kaže da vinogradi na terenu odlično izgledaju sem kod onih vinogradara koji nisu slušali savete stručnjaka pa sada imaju problema sa biljnim bolestima.

"Takvi vinogradi imaju problema sa prouzrokovačima pepelnice. I to naročito osetljive sorte tipa šardonea ili sovinjona. Na žalost, ima i proizvođača koji imaju problema sa pepelnicom na većim parcelama od čak 10 hektara", kaže Kozobarić.

Po onoj narodnoj, bolje sprečiti nego lečiti, proizvođači koji na vreme nisu suzbili pepelnicu čokote prskaju na svakih 7 dana kako bi koliko-toliko pomogli lozi da održi ovogodišnji rod. Inače, proizvođači grožđa nemaju značajnijih problema sa bolestima i štetočinama, sem pomenute pepelnice. Kod ranih sorti grožđa vinogradari bi trebalo da obrate pažnju na sivu trulež. Kada je reč o grožđanom moljcu, na terenu nije primećen jači napad te štetočine. Značajniji broj jedinki uhvaćen je tek u nekim vinogradima, ali treba biti oprezan pošto, ako se prenamnoži, grožđani moljac može proizvođačima da priredi velike probleme u periodu berbe.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Vinogradarstvo Vinogradi Toni Vezaj Zvonko Gvozdanović Pepelnica Vinova loza Grožđe Zaštita bilja Gorica Kozobarić Ožegotine Grožđani moljac Siva trulež


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."