Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadijske vinarije
  • 02.10.2018. 12:15

PIK Oplenac: Spoj tradicije i savremene tehnologije

"Mi želimo da uradimo nešto drugačije, da ljubiteljima pružimo kvalitet, ali sa ličnim pečatom firme, tako da svako može da pronađe 'to nešto' u svakoj našoj liniji vina - Villa Nota, Monarh Immortal, Tron i Constanta Muse", objašnjava marketing menadžer vinarije PIK Oplenac Aleksandra Popović.

Foto: PIK Oplenac
  • 1.931
  • 243
  • 0

Vinarija PIK Oplenac sa sedištem u Topoli, nekada vinski gigant na području stare Jugoslavije, danas u privatnom vlasništvu, čini se da ispisuje nove stranice istorije vinogradarstva Šumadije, ali i Srbije. U kooperaciji sa vinogradarima iz cele zemlje od najkvalitetnijeg grožđa, najsavremenijom tehnologijom u spoju tradicije duge preko 60 godina i znanja mladog i stručnog kolektiva, pravi vina prepoznatljivog karaktera.

U razgovoru sa marketing menadžerom ove šumadijske vinarije, Aleksandrom Popović saznali smo da je ta posebnost vina uokvirena celokupnim ambijentom vinarije ali i njenim ciljem. 

"PIK Oplenac je kreirao ideju, čijom će realizacijom biti oplemenjen celokupan vinski turizam Srbije. Želimo da svakom ljubitelju vina damo priliku da uživa u kvalitetnom proizvodu, bez obzira na cenu, i da mu pružimo jedinstven doživljaj ispijanja vina na mestu gde se ono rađa. Prilikom posete vinariji uživaćete u nesvakidašnjem spoju tradicionalnog i modernog, kroz degustaciju vina i obilazak autentičnog ambijenta. Naši gosti iz Srbije, ali i iz dalekih delova sveta, ne ostaju ravnodušni pred umetničkim slikama, bronzanim skulpturamai brojnim antikvitetima koji krase unutrašnjost vinarije", kaže Popovićeva.

Aleksandra
Aleksandra Popović: Ambijent doprinosi uživanju u vinu

Vina koja pomeraju granice

Ne samo to, vinarija izvozi u mnoge zemlja sveta. Vina PIK Oplenac piju se najviše u Kini, Rusiji, Americi, ali i u najprestižnijim hotelima Dubaija. Glavni argument zbog čega ova vinarija ima neskrivenu nameru da napravi značajan korak u vinskom turizmu Srbije ipak je u specifičnosti vina koja pomeraju granice. Pitali smo gde su granice vinarije PIK Oplenac i da li ih ima u procesu proizvodnje vina?

"Kvalitet vina PIK Oplenca se odlikuje najviše u znanju, pristupu samog tehnologa procesu proizvodnje, ali i u njegovoj ljubavi prema vinarstvu. Sam tehnolog u vino unosi određene finese, ali uvek sa ciljem da se prenese sortnost vina, tako da kvalitet bude zadovoljavajući. Upravo zbog toga u našoj vinariji postoje razne linije (brendovi) vina koje se razlikuju u pogledu punoće, intenziteta mirisa, stilu proizvodnje (kada govorimo o barik vinima) da bi zadovoljili ukus i najprobirljivijih enofila. Mi želimo da uradimo nešto drugačije, da ljubiteljima pružimo kvalitet, ali sa ličnim pečatom firme, tako da svako može da pronađe 'to nešto' u svakoj našoj liniji vina -Villa Nota, Monarh Immortal, Tron i Constanta Muse", objašnjava marketing menadžer.

Constanta Muse - nova linija uskoro u prodaji

Tako ova šumadijska vinarija proizvodi Muscat Ottonel iz linije Villa, aromatično suvo belo vino, koje se najčešće proizvodi kao polusuvo ili slatko. Na taj način nastavljaju da privlače kupce upravo svojim specifičnim vinima poput nove linije Constanta Muse koja će uskoro biti u prodaji.

"Vino Constanta Muse je odležavalo u bariku, što mu daje jednu posebnost. Zamisao je bila da hrastovina oplemeni ukus vina, a da sačuvamo sortnost grožđa, što se može osetiti u svim vinima iz te linije", otkriva Aleksandra Popović.

Constanta
Vino Constanta Muse je odležavalo u bariku

Konstantno usavršavanje i eksperimentisanje

Sauvignon Blanc nove linije Constanta je pored odležavanja i fermentisao u bariku. Chardonnay i Rose iste linije su samo odležavali, ali je upravo u tome njihova naročita čar i zato predstavljaju novinu na tržištu vina Srbije. Na primer, Rose je inače lagano lepršavo vino, međutim barikiran Rose vinarije PIK Oplenac više sliči crvenom vinu, koje je ozbiljno i karakterno, pa se preporučuje uz ozbiljnu hranu i traži naročitu pažnju.

"U proizvodnom delu vinarije, koji nam omogućava da primenimo najnovija enološka saznanja, predano radi tim sastavljen od najiskusnijih srpskih stručnjaka i mladih enologa, koji zajedno čine simbiozu tradicije i modernog. Konstatnim usavršavanjem i eksperimentisanjem dolazimo do kvalitetnog proizvoda, koji ispunjava visoko postavljene standarde", završava Popovićeva.


Tagovi

PIK Oplenac Aleksandra Popović Vina Constanta Muse Muscat Ottone


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...