Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dekanter 2020
  • 22.09.2020. 17:00
  • London, Engleska

Platina i tri zlata za srpska vina stiže sa londonskog Dekantera 2020

Ove je godine Srbija dobila priznanja za čak 115 etiketa na najprestižnijem svetskom takmičenju vinara, Decanter 2020. Uz jednu platinastu i tri zlatne, domaći vinari osvojili su i 26 srebrnih kao i 59 bronzanih medalja. Najbolje se pokazala Istočna Srbija.

Foto: Depositphotos/pinkcandy
  • 626
  • 28
  • 0

Nakon mesec dana ocenjivanja, danas, 22. septembra stigli su dugoočekivani rezultati 17. izdanja "Decanter World Wine Awards"

Više od 16.500 različitih etiketa iz 55 zemalja sveta, na slepo je probalo 116 vodećih svetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 Masters of Wine i devet Master Sommelier-a. Takmičenje je rezultiralo sa 50 najboljih na takmičenju, 178 platinastih, 537 zlatnih, 5.234 srebrnih i 7.508 bronzanih medalja.

Ove godine Srbija čak 115 etiketa dobilo je neka od priznanja, među kojima je jedna osvojila platinastu medalju - vinarija Erdevik za belo vino Omnibus lektor šardone berbe 2015., dok su tri osvojile zlatnu i to vinarija Matalj iz Negotina za crveno vino Kremen kamen kaberne sovinjon, berbe 2016, a još jednim zlatom okitila isto vino berbe 2017. godine i vinarija Grabak iz Vrnjačke banje za vino Vivak prokupac, berbe 2017.

Srebrom su nagrađena 26 vina, bronzom 59.

Decanter 2019: Vinarije iz Srbije na najprestižnijem vinskom takmičenju osvojile 44 medalje

Podsetimo, na prošlogodišnjem takmičenju vinara održanom u Londonu - Decanter 2019, vinarije iz Srbije osvojile su tri zlatne, 12 srebrnih i 29 bronzanih medalja.

Najbolja od najboljih ponovo Francuska

Vina se ocenjuju u nekoliko ciklusa. U prvom se na slepo probaju sva i kategorišu prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94 boda, bronza 86 - 89 bodova, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino ono mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocenjena u prvom krugu, zlata, sledeće nedelje ponovo kušaju, s tim da su ovog puta kategorisana tako da ocenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, koja je godina berbe te raspon prodajne cene buteljke istog. 

Srpske rakije nagrađene u Londonu

Pobednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina s platinastim odličjima se probaju još jednom, pa je tako kreiran spisak 50 najboljih vina sveta prema Dekanteru. 

A među njima i ove godine prednjači Francuska s čak 12 vina iz Bordoa, Šampanja, Alzasa, Burgundije, Provanse i Loare. 

Ovu vinsku velesilu slede Italija (8), Australija (6), Portugal (5) te Španija (4). U TOP 50 svoje su mesto pronašle i druge poznate vinske nacije kao što je Argentina, Mađarska, Novi Zeland, Gruzija, SAD, ali i UK, Gruzija, Švajcarska. 

Više svežine sa istoka Evrope 

Organizatori ističu i Moldaviju čija istorija vinogradarstva počinje rezultirati odličnim vinima za globalnu pozornicu. Dve su njihove etikete među 50 najboljih, kabernet sovinjon roze 2019 i Purkari 2019 iz "Pucari Viorica", napravljeno od 100 odsto viorike, autohtone sorte belog grožđa.

Regionalna predsednica za severnu, središnju i istočnu Evropu, Bet Vilard, komentarisala je: "Mislim da je došlo do ukupnog poboljšanja kvaliteta, uglavnom zato što su vina zaista uravnotežena i sveža, ali pokazuju neverovatan sortni karakter što je zaista uzbudljivo. Sjajno je videti crna vina iz istočne Evrope, iz Moldavije, Rumuniji i Mađarske, koja pokazuju mnogo više svežine", zaključila je. 


Tagovi

Decanter DWWA Vina Srbije Platina Zlato Srebro


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]