Pretraživanje tekstova
Dugotrajan period suše i visokih temperatura samo je dodatno otežao situaciju i smanjio prinos i za 60 odsto, ocenjuje vinogradar i vinar iz Taraša Saša Tolmač.
U taraškim vinogradima, nadomak Zrenjanina, počela je ovogodišnja berba grožđa. Zapravo, u onim zasadima gde ima šta da se bere.
"Više od polovine vinograda je stradalo od grada, tako da sada u njima nema šta da se bere. Bobice koje su i ostale na lozi, teško su oštećene, što je omogućilo dalji razvoj bolesti. Dugotrajan period suše i visokih temperatura samo je dodatno otežao situaciju i smanjio prinos i za 60 odsto", ocenjuje za zrenjaninski vinogradar i vinar iz ovog sela Saša Tolmač.
U vinogradu Tolmačevih bere se sorta "bačka", autohtona vrsta grožđa koja je najbolje podnela vremenske i ostale neprilike. Kad se obere, završiće u vinu i rakiji.
Kako smo ranije pisali, da bi se dobio određeni kvalitet i tip vina pravo vreme berbe je jedan od najvažnijih uslova. Objektivno utvrđivanje stepena zrelosti grožđa i vremena berbe za bilo koju sortu i na bilo kom mestu, ustvari je određivanje odnosa između sadržaja šećera i vrednosti titrljivog aciditeta (kiselina) u širi.
Tagovi
Berba vinograda Saša Tolmač Vino i rakija Zrelost grožđa Šećer u grožđu Suša Grad u vinogradu
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Šljiva u različitim fazama cvetanja. Sada je vreme da blagovremeno reagujete i zaštitite je od monilioze..