Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grožđe
  • 12.09.2023. 12:00

Počela berba grožđa: Da li ima šta da se ubere?

Dugotrajan period suše i visokih temperatura samo je dodatno otežao situaciju i smanjio prinos i za 60 odsto, ocenjuje vinogradar i vinar iz Taraša Saša Tolmač.

Počela berba grožđa: Da li ima šta da se ubere?
Foto: Depositphotos/rsedlacek
  • 1.068
  • 91
  • 0

U taraškim vinogradima, nadomak Zrenjanina, počela je ovogodišnja berba grožđa. Zapravo, u onim zasadima gde ima šta da se bere.

"Više od polovine vinograda je stradalo od grada, tako da sada u njima nema šta da se bere. Bobice koje su i ostale na lozi, teško su oštećene, što je omogućilo dalji razvoj bolesti. Dugotrajan period suše i visokih temperatura samo je dodatno otežao situaciju i smanjio prinos i za 60 odsto", ocenjuje za zrenjaninski vinogradar i vinar iz ovog sela Saša Tolmač.

U vinogradu Tolmačevih bere se sorta "bačka", autohtona vrsta grožđa koja je najbolje podnela vremenske i ostale neprilike. Kad se obere, završiće u vinu i rakiji.

Kako odrediti stepen zrelosti grožđa za berbu?

Kako smo ranije pisali, da bi se dobio određeni kvalitet i tip vina pravo vreme berbe je jedan od najvažnijih uslova. Objektivno utvrđivanje stepena zrelosti grožđa i vremena berbe za bilo koju sortu i na bilo kom mestu, ustvari je određivanje odnosa između sadržaja šećera i vrednosti titrljivog aciditeta (kiselina) u širi. 


Tagovi

Berba vinograda Saša Tolmač Vino i rakija Zrelost grožđa Šećer u grožđu Suša Grad u vinogradu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...